KARMØY: - Det blir noen hundrede av disse i tiden fremover, sier Jonny Tangen, mens flate klumper med deig går gjennom en vals på «lefserommet» hos Stavagarden på Langåker.

Bedriften har investert 150.000 kroner i produksjonsutstyr og egen avdeling for lefsebaking for å imøtekomme den store etterspørselen fra kundene.

- Vi klarte ikke å lage nok til jul i fjor, men satser på at alle skal få dette året, sier daglig leder Janne Abrahamsen.

Hun har hyret inn Jonny Tangen og flere andre sesongarbeidere for at bakeriet skal klare å produsere nok julekaker og andre godsaker de neste ukene.

- I fjor solgte vi 2.500 bokser og da stoppet vi salget den femte desember, forklarer hun.


Har investert i utstyr og ombygging

Med levering av smørbrød, kaker og varm mat klarte de ikke å produsere nok julekaker i fjor til å dekke etterspørselen. Men det skal det bli en endring på dette året.

Med en produksjonslinje som går over fire avdelinger og full bemanning i alle rom er de allerede i gang med å lage blant annet havreflarn, brune pinner, natronkaker, vepsebol, og harde vafler. Nok til å levere ut minst syv sorter i forkant av den kommende høytiden.

At folk heller vil handle ferdig julebakst enn å lage selv i en travel førjulstid har de opplevd siden oppstarten på Langåker i 2018.

- Vi ser det bare mer og mer. Jeg tror det blir mer enn i fjor, sier Abrahamsen som i deler av desember også kjører på med utsalg på kaien i Haugesund og hos Reko-Ringen Haugalandet.


Alle hjelper til

Hos Stavagarden ansatte de nylig konditor Renate Roås for å spisse satsingen på kaker og gjærbakst. Og med på laget i disse tider har de bruk for alle hender som kan bidra.

Abrahamsens sønn Leo har kuttet opp alt som er i skålen.

- Jeg har vært med på å bake risboller også, sier han.

5-åringen hjelper stolt til med å lage fruktsalat som skal leveres sammen med koldtbord senere, og forteller at han skal kjøpe seg fiskeutstyr for lønnen.

- Her er det alle mann i sving, smiler mammaen mens duften av nystekte karbonader og lefser siver inn fra de øvrige produksjonsrommene.