Fotballens essens er følelser. Det er derfor den betyr så unødvendig mye for så mange av oss. Det finnes kanskje noen få som bare er opptatt av det fotballfaglige; spillets intrikate finesser og taktikk. Men for fans flest er det avgjørende at vårt lag vinner. Det er det som gir godfølelsen.

Nå er vi sultefora på kamper i toppfotballen på Haugalandet. Likevel har klubbene levert drama så det holder. Og følelser. Men her er det fare for at alle taper.

Denne uka har A. Utvik Holding AS og FK Haugesund AS kjempet i rettssalen. I praksis er det Arne Utvik og Ole Henrik Nesheim som har smelt sammen i et intenst lokaloppgjør. Dette er returkampen etter at Utvik forsøkte noen frekke finter da FKH måtte berges fra økonomisk ruin i 2018. Han tilbød fem millioner kroner mot at det ble samarbeid mellom FKH-herrene og Avaldsnes-damene.

Nesheim lot seg ikke finte, men taklet hardt – og kontret med å score enda større kontroll over FKH. Som en del av redningsløsningen den gangen, ble verdien av eksisterende aksjer i FK Haugesund AS satt til null. Dette til tross for at selskapets eierandel i Haugesund stadion opplagt var verdt flere titalls millioner. Rettssaken handler om dette. Utvik har opplagt et poeng i at disse verdiene burde vært et eksplisitt og dokumentert tema før de gamle eiernes aksjer ble satt til null.

For leser jeg tallene rett, gikk Nesheims Genfer Holding inn med snaut åtte millioner kroner (garanterte for 13) og fikk snaut 60 prosent av aksjene i et selskap som da hadde et stadioneierskap beregnet til å være verdt 52 millioner kroner. I normal økonomi er det et kupp å kjøpe 30 millioner for 8 millioner. Men dette er fotballøkonomi, og problemet var likviditet – tilgjengelige penger. Det ga ikke stadioneierskapet – og det var selvsagt heller ikke Nesheims plan å cashe ut på stadionsalg.

Nesheim, på sin side, har opplagt et poeng i at forretningsmann og eiendomsutvikler Utvik uansett burde ha visst om og sett disse verdiene. Nå skal dommeren avgjøre saken.

Sånn sett er oppgjøret i tingretten ikke en returkamp, men mer en VAR-situasjon. Vi kan sammenligne med videodømming. Folk trodde Nesheim hadde scoret, men var det en liten offside der? En pussig hands? Eller kanskje var den taklingen i forkant litt vel hard? Som vanlig kommer VAR-avgjørelsen seint – og antakelig vil den uansett være omstridt. Ikke ideelt for fotballen, dette.

For hele situasjonen er i grunnen trist. Få, om noen, har gjort mer for toppfotballen på Haugalandet enn Arne Utvik og Ole Henrik Nesheim. Begge har lagt ned en enorm innsats, økonomisk og personlig. Nesheim har båret FKH gjennom tøffe tider. Ikke alene, men klart i front.

Utvik har gitt oss Avaldsnes i Toppserien, år etter år. Og når andre har snakket om like muligheter i fotballen, har han handlet. På flere måter.

Og så har det vært en fotballmaktkamp. Utvik har jobbet for å samle de to klubbene i en felles satsing på menn og kvinner. Nesheim og FKH har sett dette som en ekstra risiko for en allerede risikabel klubbøkonomi i FKH. Forskjellig fokus, forskjellige vurderinger, forskjellige mål.

Økonomisk vinning kan umulig ha vært drivkraft for noen av dem, men selvsagt vil de forvente innflytelse for investeringene som kanskje mest gir følelsesmessig avkastning. Derfor vil utfallet av VAR-saken uansett neppe gi noen en pokal de setter på peishylla.

At Avaldsnes nå går til Viking for å diskutere samarbeid, viser det tragiske i situasjonen. Kanskje har ikke Haugalandet kraft til å bære en ambisiøs toppsatsing innen fotball for kvinner. Men om laget av økonomiske hensyn flyttes til Stavanger, vil det ganske snart ikke være vårt lag. Man kan jo tenke seg et tilsvarende scenario med FKH.

Skal det komme noe godt av rettssaken mellom Utvik og FK Haugesund, måtte det være at både Ole Henrik Nesheim og Arne Utvik tvinges til å høre litt mer på hverandre. Jo, det var muligens gode grunner for å prøve saken, men den skaper ingen vinnere. Og løfter vi blikket, fortjener begge å vinne mer, på banen og utenfor.

Når disse karene drar i samme retning, blir det krutt.