– Jeg synes synd på dere som ikke har tog

FAGARBEIDER: Solfrid Lerbrekk mener statsvitere, PR-rådgivere, økonomer og jurister er overrepresentert på Stortinget. Selv vil hun at folk skal stemme på henne blant annet fordi hun er fagarbeider.

FAGARBEIDER: Solfrid Lerbrekk mener statsvitere, PR-rådgivere, økonomer og jurister er overrepresentert på Stortinget. Selv vil hun at folk skal stemme på henne blant annet fordi hun er fagarbeider. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lyntog mellom Haugesund og Oslo er blant drømmene til Solfrid Lerbrekk (26). Å bli politiker derimot var aldri den store drømmen.

DEL

HAUGESUND: Så sjokkert ble hun at hun ba om en ukes betenkningstid da hun var ønsket som listetopp i Rogaland SV.

– Jeg hadde aldri forestilt meg å få det spørsmålet, men da jeg tenkte meg om fant jeg ingen gode nok grunner til å si nei, sier Lerbrekk.

Hovedgrunnen til at hun sa ja, oppsummerer hun slik:

– Jeg er ung, jente og ikke minst er jeg fagarbeider. Hvis ikke vi får unge folk inn på Stortinget, så blir det veldig ensformig. Da sitter det bare statsvitere, PR-rådgivere, økonomer og jurister igjen, de har overtatt hele kalaset, mener hun.

I stedet er hun opptatt av at folkevalgte skal være noen som «vanlige folk» ikke kjenner seg igjen i.

– Vi må ha folk fra alle samfunnslag, yrkesgrupper og både med og uten utdannelse, sier hun.

Fagarbeider

Selv har hun jobbet halve livet som avløser i landbruket, og tok fagbrev som NDT-inspektør (non destructive testing).

Hun ble tidlig engasjert i fagbevegelsen, først som tillitsvalgt lærling på Ekofisk og deretter med en rekke verv, og de siste fire årene har hun vært ungdomssekretær i LO i Rogaland.

Det var like før forrige stortingsvalg hun meldte seg inn i SV.

Du har ikke hatt noen politikerdrøm?

– Nei, jeg har sikkert sagt nei 150 ganger på spørsmålet om det er politiker jeg skal bli, smiler Lerbrekk, som på sikt ser for seg at hun blir yrkesfaglærer.

Nå er Stortinget imidlertid nærmere enn noen gang for den 26 år gamle jærbuen, som bor i kollektiv med kjæresten Lisbeth, fem andre, samt en katt, en hund og to hester.

Gode sjanser

Får hun fast plass, er kampen om å utjevne forskjellene i Norge en av de viktigste.

SV har også stilt flere krav til potensielle samarbeidspartnere, blant annet flere lærere i grunnskolen (15 elever pr. elev de første fire årene, maks 20 de neste seks), økt barnetrygd og å forby utbytte fra drift av private barnehager, asylmottak og barnevern.

Hvordan anslår du sjansene for at du kommer inn?

– Som veldig gode. Jeg har vært inne på alle målinger, både lokale og nasjonale siden februar, sier hun.

Du er tjue år yngre enn snittalderen på Stortinget i dag. Hvilke styrker gir det deg?

– Blant annet har jeg god tyngde på bolig- og arbeidssituasjonen for unge i dag. Den er mye tøffere enn for 15-20 år siden, med midlertidige stillinger og mye usikkerhet, sier hun.

Tog og flyplass

Hva mener du er de viktigste politiske sakene i  Rogaland generelt og i Nord-Rogaland spesielt?

– Det aller viktigste nå er næringslivet, hvilken vei skal vi gå innen for eksempel eksport og hvordan kan vi tilrettelegge for flere arbeidsplasser, gjennom en mer aktiv næringslivspolitikk enn dagens regjering fører, sier hun.

Hun stopper ørlite opp.

– Og så synes jeg jo synd på dere som ikke har tog. Det kunne jeg virkelig ønske meg. Et lyntog fra Haugesund og over fjellet, med avstikkere til Bergen og Stavanger. En dag blir det togforbindelse, så hvorfor skal vi ikke investere i det nå som det uansett er billigere enn det vil være på et seinere tidspunkt? spør Lerbrekk.

Hva med flyplassen på Karmøy, ser du en framtid for den etter Rogfast er åpnet?

– Det er vanskelig å svare på. Men så lenge det ikke er konkrete planer om lyntog, er det behov for flyplassen. Enn så lenge, svarer hun.

Politi i nabolaget

For Varhaug-kvinnen lovpriser ikke sentralisering. Nærpolitireformen for eksempel:

– Jeg er ingen fan. Det vil vise seg hvilken responstid man vil få, men uansett vil det føre til at politifolk bosetter seg mer sentralt. Blant annet er det å ha en politi i nabolaget er viktig for trygghetsfølelsen, tror hun.

Nærhet til beslutningstakerne tror hun også er viktig.

– Jeg tror det var helt rett å si nei til Vestlandsregionen. Bergen er langt borte, og det hadde blitt udemokratisk med færre politikere, mener hun.

Artikkeltags