KARMØY: Karmøy-selskapet Geminor er svære på resirkulering. Nå er selskapet med milliardomsetning tildelt en type kontrakt som sjefen tror det kommer flere av på i markedet.

– Geminor har gått seirende ut av en anbudskonkurranse for håndtering av returtrevirke fra RIG i Grenland. Avtalen er den første i sitt slag inngått i Norge. Geminor sin Country Manager i Norge, Kjetil Hausken, mener den nylig avsluttede anbudskonkurransen bare er den første av flere kommende konkurranser med krav til materialgjenvinning, opplyser Geminor i en pressemelding.

Kontrakten Geminor er tildelt omfatter henting, transport og sluttbehandling av blandet og impregnert returtrevirke.

– Avtalen omfatter en årlig håndtering av 8.000 tonn returtrevirke over fire år, og har oppstartsdato 1. januar 2020. Avtalen er et resultat av den aller første anbudskonkurransen med krav til materialgjenvinning i Norge. Oppdragsgiver RIG stiller krav til at minst 60 prosent av returtrevirket skal materialgjenvinnes, skriver Geminor i pressemeldingen.

Geminor opplyser at størstedelen av returtrevirket fra Grenland blir sendt til Øst-Europa og benyttes i produksjonen av sponplater, som igjen benyttes til produksjon av møbler.

Karmøy-selskapet tror altså det blir flere lignende konkurranser å kjempe om framover.

– Av miljøhensyn vil krav til materialgjenvinning bli vanlig med tiden, og dette vil de offentlige anbudskonkurransene bære preg av. Sortert og kvernet returtrevirke er et materiale det er stor etterspørsel etter, og samtidig en type avfall som gir stor klimagevinst å gjenvinne. Vi er godt fornøyde med å ha vunnet den første norske kontrakten med krav til materialgjenvinning, kommenterer Kjetil Hausken.

Fakta

  • Geminor ble opprettet på Karmøy i 2004 og er et internasjonalt gjenvinningsselskap.
  • Det sørger for energigjenvinning av ulike typer avfall som refuse-derived fuel (RDF), solid recovered fuel (SRF), farlig avfall og avfallstrevirke samt gjenvinning av papir, papp, plast, trevirke og andre typer avfall i det nord-europeiske markedet.
  • Geminor har behandlingsanlegg og kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Tyskland, og sysselsetter totalt 48 fagpersoner.
  • Selskapet håndterer mer enn 1,4 millioner tonn avfall hvert år og har kontrakter med mer enn 80 forbrennings- og gjenvinningsanlegg.
  • Geminor har en årlig omsetning på ca.115 millioner euro.

Flere saker om Geminor

Kåret til årets bedrift

Karmøy-bedrift er Norges største innen sitt felt. Nå kjøper den opp produsent.

Ett av selskapene i dette kontorbygget omsatte for 1,1 milliarder kroner i fjor

Nå skal ikke søppelet til Sverige