Gå til sidens hovedinnhold

Vinneren beskrives som beskjeden og vakker

Artikkelen er over 4 år gammel

En enebolig på Sevland er vinneren av årets byggeskikkpris i Karmøy kommune.

KARMØY: Torsdag ble det klart at prisen for god byggeskikk i Karmøy går i år til Tveitholmvegen 33 på Sevland.

Eierne av vinnerhuset er Ingeborg og Kjell Flotve, og arkitekten er Gismarvik arkitekter.

Prisen deles ut under ordførerens nyttårsmottakelse 29. desember.

Roses for plasseringen i terrenget

Eneboligen på Sevland var en av ti nominerte til prisen, og den er oppført på en tidligere ubebygget naturtomt foran eierens tidligere bolig.

– Takket være terrengets fall, lot det seg gjøre, ved omhyggelig planlegging, å plassere det store huset så lavt i terrenget, og med slik form at det ikke tar utsikt fra husene omkring. Tvert om tar bygningen opp i seg formen og materialkvaliteten i landskapet, står det i pressemeldingen fra Karmøy kommune. 

Foran er tomten avgrenset av tradisjonspreget tørrmur. Den smale tomteflaten har singel og spasèrgang av pusset betong. Husveggene er av naturfarget trepanel. Takene, som knapt er synlige, er båndtekket med grått metall.

Garasjetaket er naboens hage

Videre i begrunnelsen står det at bygningen er oppdelt i tydelige ulike volumer som avspeiler funksjonsdelingen innvendig og er sammenstillet på en variert måte. Den er i en etasje med en smal overetasje over hovedvolumet der terrenget er høyest.

Stilen er minimalistisk, og de få detaljene ved åpninger og kanter er utført med smak og konsekvens. Situasjonen tillot at garasjen delvis ble lagt på nabotomten. Til gjengjeld utgjør garasjetaket nå en del av naboens hage.

Eneboligen er helt ut i moderne «funksjonalistisk» stil.

– Men den framstår beskjeden, vakker og helt uten påtrengende arkitektoniske moteffekter, står det i begrunnelsen.

Slik var kriteriene

Kulturvernkonsulent Ane Steingildra Alvestad har tidligere uttalt til Haugesunds Avis at hun har inntrykk av at kandidatene synes det er kjekt å bli nominert, og at Karmøy kommune ønsker å ha en pris som denne for å motivere til økt innsats og forståelse for byggeskikk i kommunen.

Kriteriene for å bli nominert er at et nybygg både er arkitektonisk godt i seg selv, og som samtidig er godt tilpasset det eksisterende miljøet på stedet. Prisen kan også tildeles den som på en god måte har tatt vare på eldre bygninger og bygningsmiljø.

Ifølge kulturvernkonsulenten tas det særskilt hensyn til byggetekniske løsninger som er positive med tanke på miljøvern, herunder blant annet valg av materiell og energiøkonomi.

Avgjort av jury på fem

I år var både nybygde eneboliger, restaureringsprosjekter, tilbygg, et nybygget naust og skoleanlegg på listen.

En jury på fem personer innstiller hvem som bør få prisen. Tre er politikere og to fagpersoner. De er konservatoren og en arkitekt. Dette innstillingsutvalget fremmer sitt forslag til hovedutvalg teknisk sammen med sin begrunnelse.

I fjor fikk Inghild og Kåre Storesund og arkitekt Kester Bunyan byggeskikkprisen for Karmøys kanskje lengste bolig.

En 32 meter lang boligdrøm på Torvastad, skrev Haugesunds Avis. Storslått og konsekvent, sa juryen da de tildelte prisen.

Kommentarer til denne saken