KARMØY: For tredje året på rad gir Vest-Karmøy lokalhistoriske forening ut gjentrykk av heftene «Jul på Karmøy».

Det var brødrene Lars og Sven Svensen fra Kopervik som ga ut heftet «Jul på Karmøy» i årene 1948 til 1970.

Den lokalhistoriske foreningen ønsket å gi de 22 heftene ut på nytt, og sjekket rettighetene. De fikk tillatelse. I 2016 ga de ut første utgivelse, i fjor ble det to hefter; fra 1949 og 1950. Nå har salget av årets utgave, «Jul på Karmøy 1952» startet. Planen var at 1951-utgangen skulle utgis i år, men her måtte det endringer til i siste liten.

– Rett før trykking ble det oppdaget at kvaliteten på originalen vi hadde fra 1951 var for dårlig. Vi håper vi får tak i en utgave med bedre kvalitet, sier Svein Helge Bergfjord Torsteinsbø.

– Juleheftene er en viktig det av lokalhistorien. Årets hefte inneholder blant annet historie om hekseprosesser på 1600-tallet, om lensmannen i Avaldsnes som ble angrepet fordi folk ønsket å befri en bonde, om fiskeri på Utsira og om karmøybuer i Brooklyn.

Foreløpig er det trykket opp 300 eksemplarer. Eneste utsalgssted er Madame Parfymeri i Kopervik og via Facebook.

– Vi solgte mellom 800 og 900 av første utgave. I fjor utga vi to hefter, og vi solgte ca. 600 av hvert hefte. Det er mer økonomisk for oss å kun gi ut ett hefte. Derfor gjør vi det i år, sier Svein Helge.

I august 2016 overtok Vest-Karmøy yngre lokalhistoriske forening det nå 115 år gamle bedehuset på Fosen. Det hadde stått tomt i mange år. Inntektene fra salget av juleheftene går foreningen og Norsk bedehusmuseum som drifter bedehuset på Fosen.