Null spenning i piloten - oppstart lar vente på seg

Hydro sitt nye pilotanlegg for aluminiumsproduksjon på Karmøy er ferdig, men ikke i drift.

Hydro sitt nye pilotanlegg for aluminiumsproduksjon på Karmøy er ferdig, men ikke i drift. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

De 60 elektrolysecelleene ved Hydros piliotanlegg for produksjon av aluminium er fortsatt kalde. Men om ikke lenge skal de fyres opp.

DEL

INDUSTRI: Teknologipiloten med en prislapp på rundt 4,3 milliarder kroner står ferdig og er klar til å produsere verdens mest miljøvennlige aluminium. Men noen dato for når spenningen skal settes på produksjonscellene, det vil ikke Hydro ut med. Tidligere var det antatt at oppstart ville skje før jul.

– Oppstarten er rett rundt hjørnet. Vi gjør nå de siste forberedelsene. Dette er et pilotanlegg som vi har jobbet med i flere år og som skal startes opp for første gang, med ny teknologi og nye systemer, og det tar den tiden det tar. Derfor sier jeg at oppstarten er rett rundt hjørnet, sier informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland til Haugesunds Avis.

– Er det problemer som har dukket opp og usatt oppstarten?

– Det vi skal ta i bruk er helt ny teknologi. Derfor ønsker vi å ta det varsomt og ta det på en kontrollert måte, som ivaretar sikkerheten til operatørene og utstyret vi skal ta i bruk. Det er mye fintuning vi skal gjennom før vi starter. Derfor gjør vi forberedende tester fram til vi er klar til å starte opp, sier Molland.

FAKTA

De samlede kostnadene for teknologipiloten er beregnet til 4,3 milliarder kroner, og består av netto prosjektkostnader på 2,7 milliarder kroner og rundt 1,6 milliarder kroner i støtte fra Enova.

Årlig vil teknologipiloten, som har 60 elektrolyseceller, produsere 75.000 tonn aluminium. Det er en økning av produksjonskapasiteten på Karmøy med 40 prosent.

Direkte CO2-utslipp med den nye teknologien i piloten vil være 0,8 kilo lavere per kilo aluminium enn verdensgjennomsnittet. Det betyr at produksjonslinjen på Karmøy gir 60.000 tonn lavere CO2-utslipp årlig.

Artikkeltags