Skaper nytt liv i 112-årig bedehus

NY EIER: Olav Leirvåg (t.h.) i Fosen bygdelag er glad for at Fosen bedehus har fått ny eier, Vest-Karmøy yngre lokalhistoriske forening. Nestleder Govert Edvar Grindhaug (21) (t.v.) og leder Svein Helge Bergfjord Torsteinsbø (21) ser fram til å etablere museum i det 112 år gamle bygget.

NY EIER: Olav Leirvåg (t.h.) i Fosen bygdelag er glad for at Fosen bedehus har fått ny eier, Vest-Karmøy yngre lokalhistoriske forening. Nestleder Govert Edvar Grindhaug (21) (t.v.) og leder Svein Helge Bergfjord Torsteinsbø (21) ser fram til å etablere museum i det 112 år gamle bygget. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Gamle Fosen bedehus, som sto i fare for å bli revet, blir museum for bedehuskulturen på Haugalandet.

DEL

KARMØY: Bedehus søker kjæreste, var tittelen på artikkelen i Haugesunds Avis 8. juli. Det 112 år gamle bedehuset på Fosen var ved «veis ende» om ikke noen overtok som eier.

LES OGSÅ: Bedehus søker kjæreste

Vest-Karmøy yngre lokalhistoriske forening lot ikke muligheten gå fra seg. Men deres første tanke var å sikre bilder, ikke overta som eier. De ringte Olav Leirvåg, styremedlem i Fosen bygdelag, og lurte på om de kunne komme og ta bilder.

– I foreningen drar vi rundt til gamle hus som skal rives. Vi tar bilder både ute og inne, tar tapetprøver og henter ting vi får. Dette gjør vi for å se hvordan folk levde før, sier leder Svein Helge Bergfjord Torsteinsbø (21) fra Kopervik. Med seg i styret har han Govert Edvar Grindhaug, Daniel Østebøvik, Samuel Schjølberg og Sven Olsen Seldal fra Vest-Karmøy.

Historien på land

Kameratgjengen har i flere år interessert seg for lokalhistorie, og 12. januar i år dannet de forening. De tar for seg Vest-Karmøys historie på land og bedehuskulturen på Haugalandet.

– Mange av de andre historielaget har mye fokus på sjø. Vi konsentrerer oss om kulturen på land og bedehuskulturen, sier Grindhaug (21).

Det var Ane Steingildra Alvestad, kulturvernkonsulent i Karmøy, som foreslo at ungdommene i foreningen skulle melde sin interesse for å overta bedehuset på Fosen.

Karmøy kommune har merket bygget som verneverdig, og vil stille med midler til nye eiere. – Huset er tilnærmet originalt, og det er synd hvis det blir revet, uttalte Steingildra Alvestad da bygdelaget søkte etter nye eiere.

RETT VED VEIEN: Fosen bedehus blir nå museum.

RETT VED VEIEN: Fosen bedehus blir nå museum. Foto:

Glad for frieren

Det var flere «friere» som meldte sin interesse da Olav Leirvåg søkte etter «kjæreste» til bedehuset.

HÅNDLAGDE: Årer for loddsalg fra Hetland bedehus.

HÅNDLAGDE: Årer for loddsalg fra Hetland bedehus. Foto:

– Vi likte dette konseptet best. Bedehuset blir fortsatt et bedehus og det blir et museum der det gamle blir bevart. Det kan også være med og trekke folk til bygda. I mange år var dette eneste samlingspunkt her, sier han. Selv om den formelle avtalen om overtakelse ikke er undertegnet ennå, er de unge medlemmene i den lokalhistoriske foreningen godt i gang med vedlikeholdsarbeidet. Bedehusets gamle benker som sto stuet vekk på loftet, står nå nede i salen.

– Benkene skal stå på en side, stoler på den andre. Det vil vise to ulike epoker i historien, sier Torsteinsbø.

På loftet blir det utstilling av gjenstander fra nedlagte bedehus – blant annet fra Gismarvik, Hetland, Sandhåland, Dale og Betania Langåker.

Gjenstandene har inntil nå vært lagret hjemme hos medlemmene i foreningen.

Målet er å ha museet klart til neste sommer.

– Vi ønsker da å arrangere en god gammeldags bedehusbasar. Det vil være med og gi inntekter. Samtidig må vi nå ut på sponsorjakt, sier Torsteinsbø.

Artikkeltags