KARMØY: Bedehus søker kjæreste, var tittelen på artikkelen i Haugesunds Avis 8. juli. Det 112 år gamle bedehuset på Fosen var ved «veis ende» om ikke noen overtok som eier.

LES OGSÅ: Bedehus søker kjæreste

Vest-Karmøy yngre lokalhistoriske forening lot ikke muligheten gå fra seg. Men deres første tanke var å sikre bilder, ikke overta som eier. De ringte Olav Leirvåg, styremedlem i Fosen bygdelag, og lurte på om de kunne komme og ta bilder.

– I foreningen drar vi rundt til gamle hus som skal rives. Vi tar bilder både ute og inne, tar tapetprøver og henter ting vi får. Dette gjør vi for å se hvordan folk levde før, sier leder Svein Helge Bergfjord Torsteinsbø (21) fra Kopervik. Med seg i styret har han Govert Edvar Grindhaug, Daniel Østebøvik, Samuel Schjølberg og Sven Olsen Seldal fra Vest-Karmøy.

Historien på land

Kameratgjengen har i flere år interessert seg for lokalhistorie, og 12. januar i år dannet de forening. De tar for seg Vest-Karmøys historie på land og bedehuskulturen på Haugalandet.

– Mange av de andre historielaget har mye fokus på sjø. Vi konsentrerer oss om kulturen på land og bedehuskulturen, sier Grindhaug (21).

Det var Ane Steingildra Alvestad, kulturvernkonsulent i Karmøy, som foreslo at ungdommene i foreningen skulle melde sin interesse for å overta bedehuset på Fosen.

Karmøy kommune har merket bygget som verneverdig, og vil stille med midler til nye eiere. – Huset er tilnærmet originalt, og det er synd hvis det blir revet, uttalte Steingildra Alvestad da bygdelaget søkte etter nye eiere.

 

Glad for frieren

Det var flere «friere» som meldte sin interesse da Olav Leirvåg søkte etter «kjæreste» til bedehuset.

– Vi likte dette konseptet best. Bedehuset blir fortsatt et bedehus og det blir et museum der det gamle blir bevart. Det kan også være med og trekke folk til bygda. I mange år var dette eneste samlingspunkt her, sier han. Selv om den formelle avtalen om overtakelse ikke er undertegnet ennå, er de unge medlemmene i den lokalhistoriske foreningen godt i gang med vedlikeholdsarbeidet. Bedehusets gamle benker som sto stuet vekk på loftet, står nå nede i salen.

– Benkene skal stå på en side, stoler på den andre. Det vil vise to ulike epoker i historien, sier Torsteinsbø.

På loftet blir det utstilling av gjenstander fra nedlagte bedehus – blant annet fra Gismarvik, Hetland, Sandhåland, Dale og Betania Langåker.

Gjenstandene har inntil nå vært lagret hjemme hos medlemmene i foreningen.

Målet er å ha museet klart til neste sommer.

– Vi ønsker da å arrangere en god gammeldags bedehusbasar. Det vil være med og gi inntekter. Samtidig må vi nå ut på sponsorjakt, sier Torsteinsbø.