KARMØY: Hauge er inne i et travelt, men rikholdig år. I februar fikk han tildelt Kongens fortjenestmedalje under en konsert på Staalehuset. I april besøkte han kongeparet på Slottet, og fredag gjester han Åkra kirke.

Der har han med seg musikerne Jostein Bergfjord, Eivind Danielsen, Vegard Fossum, Halvor Lillesund, Paul Leithaug og Nils Økland. Konserten har Hauge kalt for «Ei reise i tid og tonar».

Blir ennå inspirert

– Du kaller konserten den viktigste i ditt liv. Hvorfor det?

– For det første har jeg kommet godt opp i årene. Jeg har ennå inspirasjon til å skrive noe nytt. Denne reisen er reisen i mitt liv. Jeg har møtt mange personer underveis. Mange av sangene jeg har skrevet er om folk som jeg har truffet i Amerika og andre plasser. De har inspirert meg til å fortelle historier. Jeg er jo historieforteller, sier 65-åringen.

For Hauge er sangene hans den gammeldagse formen han kaller for heimstadsanger.

– Mye av melodiføringen har vært litt i den blå tonen. Hvorfor jeg har brukt så mye tid på dette, er fordi lokalhistorien gir meg mye. Når folk blir kjent med materialet mitt, kommer de bort og meddeler noe som gir næring til nye sanger.

Kan synge hvor som helst

– Liker du å opptre i kirker?

– Jeg kan framføre mine sanger hvor som helst, om det er i en kirke eller på en bar. Jeg har valgt ut sanger som passer i kirkerommet, sier Hauge.

Han byr på historiefortelling, dikt og sanger. Mye av materialet er hentet fra gruvene på Visnes, som Hauge bokstavelig talt kjenner ut og inn. 

Lørdag 4. februar fikk Hauge overrakt Kongens fortjenestmedalje av ordfører i Karmøy, Jarle Nilsen. Da han sto på scenen i Staalehuset, reagerte han ikke på at ordføreren var i salen. Det har skjedd før, men da han oppdaget at Nilsen hadde på seg kjedet, skjønte han at noe større var på gang.

 

På kongebesøk

I april var den høyreiste karmøybuen på audiens hos kong Harald og dronning Sonja. Å møte staben på Slottet og å få hilse på kongeparet gjorde ham imponert.

– Vi var 22 personer fra hele landet som fikk utmerkelsen. I den store ballsalen hadde vi et måltid med åtte runde bord, og det var underholdning.

Aleksander Hauges tema har vært Amerika, utvandring, fisker og bønder og gruvesluskenes liv på Visnes. Han har laget kassetter og CD-er, og utgitt DVD-en «Sound i Sundet» og en oppfølger.

– Jeg har aldri prøvd å bli grammofon-sjarmør. Hadde vært kjekt hvis Åkra kirke kunne bli fylt opp fredag.