Matkultur fra flere land

KLART FOR MATFEST: Lørdag arrangeres Skudenes Matfestival for tredje gang. Leder Bjørn Inge Vårvik og styremedlem Kristin Mosvoll. Hun skal lage mat fra Madagaskar.

KLART FOR MATFEST: Lørdag arrangeres Skudenes Matfestival for tredje gang. Leder Bjørn Inge Vårvik og styremedlem Kristin Mosvoll. Hun skal lage mat fra Madagaskar. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I åtte år har Kristin Mosvoll bodd på Madagaskar. Hun elsker maten, og lørdag lar hun andre få smake under Skudenes Matfestival.

DEL

KARMØY: Kristin Mosvoll var 13 år gammel da misjonærforeldrene flyttet tilbake til Norge. Mattradisjonene er noe som har fulgt skudenesbuen siden den gang.

Lørdag er hun på plass i Skudehallen og serverer den gassiske nasjonalretten Hena ritra.

– God smak kjennetegner det gassiske kjøkken. Hena ritra er en gryterett med kjøtt fra okse, svin og høne. Det kokes sammen med løk og tomater, krydres med salt og pepper og serveres sammen med ris og en tomat- og vårløksalat, forteller Mosvoll.

Hun er styremedlem i Skudenes Matfestival, og har deltatt hvert år.

Større plass

De to første årene ble den arrangert på Skudenes ungdomsskole. I år er arrangementet flyttet til Skudehallen.

– Det ble altfor liten plass på ungdomsskolen. Folk kommer fra hele Haugalandet. Det er tydelig at dette er populært, sier leder og initiativtaker Bjørn Inge Vårvik.

– Jeg startet dette fordi jeg er interessert i mat, og det er spennende med ny mat. Når folk flytter til Norge har de med seg sine mattradisjoner. Dette er en plass der folk med utenlandske røtter kan vise sin matkultur, sier han.

I år blir det servert mat fra Litauen, Romania, Madagaskar, Ukraina, Serbia, Skottland og Norge.

I tillegg blir det kaffe og kaker.

I alt 50 frivillige, blant annet fra Frivillighetssentralen og koret Ton Angelon er med og hjelper til med gjennomføringen av matfestivalen.

Tradisjon

– Dette er nå i ferd med å bli en tradisjon, og vi får mange positive tilbakemeldinger om at folk gleder seg til festivalen. I fjor var det kø da vi åpnet lokalene, sier Vårvik.

I og med at festivalen nå arrangeres i Skudehallen, er det rom for ytterligere utvidelser.

– Jeg vil gjerne at folk tar kontakt dersom de er interessert i å komme og servere mat fra sitt hjemland, sier Vårvik.

Artikkeltags