NÆRINGSLIV: Du har sikkert sett reklame for klokken som kan gi trygghet ved å varsle om du er i helsefare. En avansert teknologisk nyskapning som har adresse Sandnes og til dels er utviklet av Informasjonskontroll med kontor på Karmøy.

Øyvind Steira Mikkelsen er daglig leder i Informasjonskontroll. For ett år siden ble de kontaktet av ContinYou, presentert for ideen og startet jobben med å finne ut om dette var mulig.

Gründer-kontakt

– I april i fjor kom vi til at det var det, og ett år senere er klokken på vei ut i markedet. Det har gått utrolig fort, sier Øyvind Steira Mikkelsen og understreker at hastighet er viktig. Gode ideer må ut så fort som mulig, så kan gründeren tjene penger mens det jobbes videre med nye versjoner, mener han.

Bedriftens hovedsete er på Østlandet, men daglig leder bor på Stokkastrand og etablerte i 2015 Informasjonskontrolls avdelingskontor hos Rogaland Ressurssenter. En løsning som gir kontakt med spennende gründere, siden kontornaboene er Næringshagen og Validé.

– Vi utvikler teknologiske løsninger på oppdrag fra kunder. De kommer til oss med ideer, som de beholder eierskap til, sier Mikkelsen, og poengterer at taksameteret ikke løper før partene har inngått avtale. Å snakke sammen, koster ikke, og taushetsplikt er en selvfølge.

Det er kundene som er «Petter Smart», påpeker han. Så tar Informasjonskontroll ideene inn i teknologiverdenen, og utfordres på hva som kan gå an å få til.

Svært forenklet: det er de «svarte boksene» som utvikles her. Slike som er en del av et produkt og løser et teknologisk behov. Et slags tannhjul i det hele, om du vil. Dette er ikke et IT-selskap som driver med servere og driftsløsninger.

Tidlig ute

– Bare fantasien setter grenser. Teknologi utvikles etter hvert som behov og ideer dukker opp, sier Mikkelsen.

Han forteller at selskapet har vært med på utviklingen i Norge siden starten. Forløperen til internett, amerikanske Arpanet, fikk sin første tilkobling utenfor USA til NORSAR på Kjeller i 1973.

Året etter var en av Informasjonskontrolls medarbeidere med på å koble en maskin på nettverket.

Mikkelsen forteller at Informasjonskontroll fortsatt har en sentral rolle i utviklingsmiljøet på Kjeller, og er med i flere nettverk.

Revolusjonerende

Her vest dreier det seg mye om velferdsteknologi, og ContinYou er et av flere revolusjonerende produkter.

– Vi mener at det ligger til rette for at neste suksess kan komme fra Haugalandet, sier han.

Gode ideer må ut så fort som mulig, så kan gründeren tjene penger mens det jobbes videre med nye prosjekter

Øyvind Steira Mikkelsen Daglig leder Informasjonskontroll

 

Forsvaret har vært en viktig kunde for Informasjonskontroll, og er det ennå.

– Vi jobber med mye forskjellig, for store industrikonsern som Kongsberg-Gruppen, og for små gründerselskaper. Fra missiler til velferdsteknologi, sier Mikkelsen.

Verken han eller selskapet blir eiere i det de er med på å sette ut i livet.

– Tillit er et nøkkelord. De som kommer til oss med ideer må være trygge på at de får den beste service, uten at roller blandes eller andre interesser kommer inn i bildet, understreker Øyvind Steira Mikkelsen.

Med det i bunn kan han og kollega Martin Vaaden delta i møter med haugalandske gründere som kommer til Rogaland ressurssenter.

FAKTA

Informasjonskontroll AS ble etablert i 1969.

17 ansatte, to av dem på Karmøy fra august 2015.

Omsatte i fjor for 16,5 millioner kroner, med et plussresultat rundt 100.000. Året før var omsetningen 15,6 mill., og resultat før skatt var 1 million.

Daglig leder og deleier er Øyvind Steira Mikkelsen (44), finnmarking som har bosatt seg på Karmøy.