KARMØY: Styret i Skude Industri AS gikk tirsdag morgen til skifteretten og meldte oppbud. 50 fast ansatte og 60–70 på innleide mister jobben.

De ansatte ble orientert mandag.

Også kunder og leverandører er orientert om situasjonen.

– Etter flere år med store underskudd i ett krevende marked, i tillegg til omstruktureringer i bedriften, har vi ikke lyktes med å få til en god og sunn økonomi i selskapet.

Nylig likviditetsinnskudd via konsernbidrag, i tillegg til forhandling med kreditorene ang. frivillig gjeldsordning har ikke har nådd fram, skriver styreleder Odd Inge Olsen i en pressemelding.

Likviditetsmangel

Skude Industri jobber bl.a. med fabrikasjon, testing og oppfølging av ulike strukturer og rørsystemer. Bedriften, som er et slags Aibel i miniatyr, har i høst fått flere nye kontrakter.

Selskapet er bl.a. engasjert i Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen og den nye aluminiumspiloten til Hydro på Karmøy. Selskapet har også samarbeid med Aibel i Haugesund. Bedriften har eget verksted på Hydro og Kårstø, og tørrdokk på industriområdet sitt på Steiningsholmen i Skudeneshavn.

Det var ikke mangel på arbeid som fikk selskapet til å melde oppbud. Skude Industri manglet derimot likviditet til å håndtere den store aktiviteten i et veldig krevende marked.

Styreleder Olsen ønsker ikke å kommentere saken ut over opplysningene som er gitt i pressemeldingen.

Var nær løsning

Skude Industri har slitt med store underskudd etter en omstrukturering av selskapet i 2013. Regnskapene viser et resultat før skatt på minus 8,6 mill. kr i 2013, 19,6 mill. kr i 2014 og 7,2 mill. kr i fjor.

Underskuddene ble dekket inn gjennom konsernbidrag fra eierne.

I fjor omsatte bedriften for 94 millioner kroner. Målet i år var en omsetning på mellom 80 og 90 millioner.

Etter det Haugesunds Avis forstår var selskapet nær ved å få på plass en frivillig gjeldsordning mandag. Dersom den hadde falt på plass, ville en ny eier kommet inn med frisk kapital.

Nå er det opp til bostyreren Lodve Kvamme å undersøke om det er mulig å finne nye eiere til hele eller deler av virksomheten.

Ønsker industrivirksomhet

Selskapet ble etablert i 1963. I 2013 skiftet det navn fra Skude Verft til Skude Industri.

Bedriften er eid av Solstad Invest (51 prosent), Stillasgruppen (24,5 prosent og Brødrene Olsen (24,5 prosent).

Industriområdet i Skudeneshavn er eid av Steiningsholmen Eiendom AS, der eierstrukturen er den samme som i Skude Industri AS.

Eierne ønsker å utvikle eiendommen som industriområde.

– Eiendomsselskapet vil jobbe videre for å finne potensielle industribedrifter som vil sikre videre drift på området, sier Olsen.

Olav K. Jacobsen, som er tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Skude Industri, ønsker foreløpig ikke å uttale seg om saken.