KARMØY/HOLMESTRAND: Den 77 meter lange kornbåten var bare 70 meter fra å gå på grunn utenfor Holmestrand.– Det som har skjedd er svært beklagelig og skal ikke skje. Vi har et internt regelverk som forbyr å nyte alkohol om bord i våre båter. De øvrige tre om bord har forholdt seg til dette, sier Odd Einar Mæland.

Den tidligere havnedirektøren er medeier i rederiet Halvorsen AS som eier MS «Hako». Da h-avis.no snakket med han i formiddag, var han om bord i båten.

– Da politiet fortsatt ikke hadde frigitt de to ved 20.00-tiden i går kveld, besluttet vi å sende over ny kaptein og overstyrmann. Vi har nå satt kursen for Vaksdal der vi skal levere korn til Vaksdal Mølle, og jeg er nå om bord som overstyrmann, sier Mæland.

Kapteinen og styrmannen ble arrestert da kornskipet la til kai igjen og brakt til avhør av Vestfold-politiet. Begge har overnattet i sentralarresten.

Avhøres på nytt i dag

– Det klare indikasjoner på at begge var påvirket av alkohol og det ble tatt utvidet blodprøve av dem. Resultatene vil ikke foreligge i dag. Begge skal til nye avhør i løpet av formiddagen, sa operasjonsleder Erik Wendelborg ved Vestfold politidistrikt ved 10.30-tiden søndag.

Politet ville søndag kveld ikke si noe om hva som kom fram i avhørene, men de skal ikke ha endret oppfatning om saken. De to mennene ble satt fri da de var ferdig avhørt.

«Hako» hadde lastet korn i Holmestrand. Kort etter at skipet la ut fra kai ved 11.00-tiden lørdag, fikk trafikkleder ved Horten trafikksentral mistanke om at noe ikke var som det skulle.

Skyldte på autopiloten

Trafikkleder Trond Øynes tok derfor kontakt med kapteinen på et kystvaktskip i nærheten. Etter å ha lyttet til korrespondansen sammen ble de enige om at noe var galt.

Imens endret «Hako» kurs mot land. Øynes anslår at båten ville truffet land i løpet av seks minutter om den hadde holdt samme kurs.

– Jeg anropte kapteinen igjen for å høre hva han drev med. Jeg fikk beskjed om at han hadde problemer med autopiloten, sier Øyne til Dagbladet

Kjørte i åttetall

Det måtte flere anrop og videre korrespondanse før trafikklederen fikk kontroll på situasjonen. Kornbåten senket farten og endre kurs bort fra land.

Etter en uvanlig åttetallsformet rute, fikk kapteinen selv ført båten til kai igjen ved Holmestrand. Det siste stykket med følge av kystvakten.

Halvorsen AS er av de store befrakterne av korn i Norge. Hovedsakelig frakter rederiet matkorn fra Østlandet til Vestlandet. Største enkelteier er Magne Storesund, og selskapet er registrert med ti ansatte.

Selskapet omsatte for knappe 6,8 millioner kroner i 2010 og hadde et negativt driftsresultat på 65.000 kroner.