KVALAVÅG: Klokka er ti lørdag morgen. En av de fine kjølige og marmorgrå vinterdagene har akkurat begynt. Utenfor Kvalavåg skole har det samlet seg en morgentrøtt, men munter, gjeng i arbeidstøy. Richard Kvalevaag kommer springende med nøkkel. Tre minutter senere er de i gang med pussing og maling av ganger og klasserom.

Del på Facebook

Kvalavåg ble nedlagt som kommunal skole i fjor vår, men gjenoppstår som privat montessoriskole til høsten. Før det er det mye som må gjøres. Dugnaden fredag og lørdag var den første av flere. Mye skal gjøres. Richard Kvalevaag, som er leder i den lokale montessoriforeningen som eier skoleselskapet, ramser opp:

– Vi skal male vegger og tak. En del inventar skal på plass, mye hyller, kjøkken ...

Evy Blom Kalstø, en av initiativtakerne for skolen, forteller at hvert klasserom skal ha kjøkken.

– Det er lang og god pause på halvannen time midt på dagen. Ungene skal være med og lage mat, sier hun.

Montessoriskoledagen er lenger enn vanlig, fra 8.30 til 15.30. Dermed blir det bare begrenset behov for SFO. Undervisningen foregår i grupper og tilpasset enkeltelevene – som i stor grad bestemmer selv hvordan de vil jobbe.

Plass til 70

Skolen er godkjent for 70 elever, men fra starten blir det om lag 30. Disse deles i to etter alder. For det som tilsvarer 5.–7. klasse vil opplegget i stor grad ligne på vanlig skole. Det anbefales at montessoriprinsippene læres så tidlig som mulig.

Det har vært tre informasjonsmøter for foreldrene, og Blom Kalstø opplever at foreldrene nå vet hva som er annerledes med montessoripedagogikken.

– Vi gleder oss veldig til å komme i gang, sier hun, og smilet overbeviser oss.

– Er det sånn at dere nå synes det er blitt en god ting at kommunen la ned skolen?

– Ja, jeg tror mange tenker slik.

Karmøy kommune eier fortsatt bygningen. Privatskolen har en gratis leieavtale over ti år, men må ta alle vedlikeholdsutgifter selv.

1. februar skal det være nytt informasjonsmøte, og da inviterer de folk fra hele kommunen, og gjerne utenfra også. Det er fritt fram for å søke elever til Kvalavåg, og elever fra Avaldsnes er allerede på vei.

Foreløpig er det ikke mye som viser at skolen er forskjellig fra vanlige grendeskoler, men det at veggene blir lysere, henger sammen med den nye pedagogikken. Etter hvert kommer mer tilpasset materiell. Når været blir varmere, skal det tas et tak ute i skolegården.

Gleder seg

På dugnadene i helgen deltok nesten 40 voksne. For ungene var det pass og leik i gymsalen. En del var med i arbeidet.

Eila Apeland er sju år. Første klasse hadde hun på Kvalavåg. Nå går hun på Håvik skole, før hun i høst er tilbake.

– Jeg gleder meg. Det er kjekkest her, sier unge Apeland, selv om det også er ganske gøy å kjøre buss til Håvik.