KARMØY: Spekkhoggeren som søndag ettermiddag skaffet flere titalls skuelystne til Vikevågen i Skudeneshavn, ble liggende på ei grunne litt lenger utenfor byen etter at brannvesenet hadde fått den løs.

- Det virker som om han er utmattet, og trenger å hvile litt. Hvis den ikke har kommet seg ut i fjorden til mandag, må vi nesten skyte den, forteller Sigurd Langåker i viltnemnda på Karmøy.

Sammen med mannskap fra Karmøy brannvesen jobbet de i flere timer søndag ettermiddag, etter at meldingen om den strandede spekkhoggeren kom i 14-tida.

Da hadde han svømt inn på grunna, og ble liggende bom fast i strandkanten. Mannskaper fra Karmøy brannvesen kledte seg i tørrdrakter, og jobbet en presenning under havdyret.

På den måten klarte de å dra den av grunn.

Rolige bevegelser

- Vi har forsøkt å gjøre dette så rolig som mulig, slik at vi ikke stresser opp dyret, forteller Audun Matre ved Karmøy brannvesen.

Brannvesenet fulgte etter spekkhoggeren utover i Boknafjorden, men den snudde fort og svømte inn mot land igjen.

- Den har vært helt inne i båthavna, og har muligens vært borti noen av flåttørene der. Vi har ikke sett noen skader på den, men han er ikke så interessert i å svømme til havs, sier Langåker.

Spekkhoggeren er trolig over to tonn, og måler rundt seks meter.

Råd: - Hold dere unna

- Vi vurderte å skyte ham, men ettersom vi ikke så noen skader, håper jeg at denne historien skal ende godt, sier Langåker, som sammen med nødetatene som var på stedet dro hjem i 17-tida.

- Nå skal spekkhoggeren få ligge der han selv vil til mandag, så får vi se hva vi gjør, sier mannen fra viltnemnda.

Langåker fraråder folk om å dra ut i båt for å se etter spekkhoggeren, som trenger ro og hvile der den ligger. Han skisserer samtidig at sjøen flør søndag kveld, slik at spekkhoggeren lettere kommer av grunna hvor den nå ligger.

- Vi håper at flokken kaller på ham, slik at han finner dem igjen, sier Langåker til Haugesunds Avis.