Trigget elevenes fantasi

TEGNET: Anna Kallevik, Knut Einar Skår, Kristian Naley og Magnus Våge lytter til tegnetips fra illustratør Sarah McIntyre – og hun lyttet til elevene. – Det er ofte jeg bruker ideer barn kommer med, sier hun. Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

TEGNET: Anna Kallevik, Knut Einar Skår, Kristian Naley og Magnus Våge lytter til tegnetips fra illustratør Sarah McIntyre – og hun lyttet til elevene. – Det er ofte jeg bruker ideer barn kommer med, sier hun. Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En stor hai i badekaret, sjøapekatter med fantasifulle hatter eller monstre som promper såpebobler. Fantasien får fritt spillerom i bøkene til Sarah McIntyre.

DEL

KARMØY: Illustratør Sarah McIntyre, bosatt i London, hadde i uken vi nå har lagt bak oss workshop for elevene i 7. klasse ved Eide skole.

Elevene har dette skoleåret et Roald Dahl-prosjekt – noe som inngår i EU-prosjektet STORM, Story Matters.
De har lest bøker, både på norsk og engelsk, laget illustrasjoner, hatt utstilling på biblioteket og har konkurrert om å skrive den beste fortsettelsen av Roald Dahls bok «Dustene».

Elevene har også brevvekslet med en skoleklasse i Hay i Wales som er med på det samme prosjektet.

Tegnet

7.-klassingene fikk onsdag dykke ned i en verden med sjøapekatter, havfruer og en gutt på leting etter sine foreldre i boka «Oliver and the Seawigs» av Philip Reeve og Sarah McIntyre.

Elevene fikk også prøve seg som illustratører – med McIntyre som lærer. Hun viste hvordan en går fram for å tegne sjøapekatter med store hatter.

– Bruk fantasien. Vil dere at det skal være trær, biler, tog eller dyr i hatten, tegn det. Og parykker er festlige, sa hun og viste fram sin egen.

– Dette var gøy, sier Anna Kallevik.

– LOL, er Kristian Naleys korte kommentar. Han har prøvd å tegne tegneserie før, og dette ga mersmak.

– Jeg får ofte ideer fra barn når jeg er rundt på besøk, sier McIntyre. Etter Karmøy-besøket skal hun videre til Dubai og besøke skoleklasser.

McIntyre, som opprinnelig er fra Seattle, bruker mye humor i bøkene. I boka «There's a shark in the bath» er haien skikkelig skummel.

– Men jeg kan jo ikke skremme barna med at det er en hai som vil spise de, så hovedpersonen får haien til å pusse tennene og vaske seg med badeskum. Det blir kaos og mye moro på badet.

Snakker engelsk

Inspektør Bjarne R. Hansen ved Eide skole er imponert over elevenes innsats med prosjektet.

– Elevene snakker engelsk og de har lest bøker på både norsk og engelsk. Lærere fra skolen har vært og skal på besøk til Hay, og vi får besøk. Vi lærer mye av hverandre, sier han.

I Karmøy er også Norheim skole med, og 3. mars reiser en delegasjon voksne fra Karmøy-skolene og Karmøy Folkebibliotek til Hay for å utveksle erfaringer.

EU-prosjektet STORM, Story Matters, er i samarbeid med litteratur- og kulturfestivalene SILK i Skudeneshavn og Hay Festival of Literature & Arts i Wales og skoler og barnehager i de to byene.

– Hensikten med prosjektet er å stimulere til leseglede og formidle litteratur, sier bibliotekar Anne Lise Karlsen.

Artikkeltags