KARMØY: Å ta jegerprøven og dra ut i naturen og jakte er nå et tilbud som blir gitt rullestolbrukere og funksjonshemmede.

Fredag gikk startskuddet – bokstavelig talt – for den første Jakt for alle-samlingen i region Vestlandet. Jakt for alle er et toårig prosjekt og et samarbeid mellom Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

Prosjektet, som har fått støtte fra Extrastiftelsen, fokuserer på at rullestolbrukere og personer med funksjonsnedsettelser skal få bedre tilgang til naturopplevelser inkludert småvilt- og storviltjakt.

De to andre regionene som er med er Østlandet og Sørlandet.

– Vi har mål om at dette skal bli et fast tilbud i Norge slik det er blitt i Sverige, sier Leif Arild Fjellheim. Veabuen er leder for LARS, Landsforeningen for Ryggmargsskadde.

Fredag var han og de første deltakerne samlet på anlegget til Karmøy Jeger- Fisker og Naturvernforening.

– Dette gir oss naturopplevelser og det er sosialt. Noen funksjonshemmede har drevet med jakt tidligere, andre ikke. Etter at deltakerne har tatt jegerprøven kan de dra på småvilt- og storviltjakt, sier Fjellheim. Han har vært rullestolbruker siden 2000, og har drevet med jakt tidligere.

Guro Konstanse Frønsdal fra Haugesund er nybegynner.

– Jeg har aldri skutt før, bare prøvd luftgevær. Jakt høres interessant ut, sier hun.

Å skyte sittende ble en ny opplevelse også for Jon Kvilhaugsvik i Karmøy Jeger-, Fisker- og Naturvernforening.

– Jeg må jo prøve hvordan det er for å kunne gi riktige råd, sier han. Kvilhaugsvik er foreningens Jakt for alle-kontaktperson. Han har 50 års skyteerfaring. Foreningen var ikke i tvil om at de ville bli med på prosjektet. – Det er spennende at nye brukergrupper blir inkludert, sier han.

Deltakerne fredag kom fra Stavanger, Karmøy og Haugesund.

– Vi fikk henvendelse fra Bergen, men vi ønsker å begynne i det små og så utvide etter hvert. Vi har som mål at dette blir et tilbud over hele landet, sier Fjellheim.