– Fotball er ikke sjakk

FRA LONDON TIL SKUDENESHAVN: Fotballjournalist og forfatter Jonathan Wilson besøker Norge for første gang. Turen går til Skudeneshavn.

FRA LONDON TIL SKUDENESHAVN: Fotballjournalist og forfatter Jonathan Wilson besøker Norge for første gang. Turen går til Skudeneshavn.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Jonathan Wilson lever av å skrive om fotball og taktikk. Likevel advarer han mot et overfokus på det taktiske.

DEL

SKUDENESHAVN: Wilson er en av Europas mest anerkjente fotballjournalister- og forfattere. Fredag er han blant attraksjonene under Skudeneshavn internasjonale kultur og litteraturfestival, nærmere bestemt SILK, sin fotballkveld.

Engelskmannen er mest kjent som mannen bak en klassiker innen fotballitteratur, «Inverting the Pyramid–The History of Football Tactis».

Nylig ga han ut en revidert utgave av «taktikkbibelen».

– Fotballen utvikler seg stadig. Den nye utgaven fanger opp de siste fem årene, med Barcelona og Bayern München. Dessuten har jeg endret litt her og der, på områder der jeg har fått nye opplysninger. Blant annet viser det seg at man i England var mer sofistikerte taktisk tidligere enn jeg først antok, sier Wilson.

– Mer kunnskapsrike

Man prater ikke mange minuttene med Wilson før man oppdager at han ikke bare skriver bøker og artikler om taktikk, han er også levende opptatt av temaet. Samtidig advarer han mot at taktikkdelen av fotballen har fått i overkant mye oppmerksomhet.

– Siden det nærmest er levebrødet mitt føles det litt ukomfortabelt å si det, men det er kanskje litt for mye fokus på taktikk nå. Fotball er ikke sjakk. Det er utrolig mange andre aspekter enn taktikk som spiller en stor rolle for utfallet av en fotballkamp, sier Wilson.

På grunn av sine inngående taktikk-kunnskaper får han stadig spørsmål om han vurderer å trene et lag selv.

– Men det er jo en enorm forskjell på å kunne noe om taktikk og det å trene et lag og få spillere til å yte, sier engelskmannen.

– Opplever du at fotballsupportere er mer kunnskapsrike enn før?

– Jeg kan bare snakke for hvordan jeg oppleverer at det er i England, men ja. Jeg tror det blant annet henger sammen med framveksten av betal-TV. På BBC i gamle dager måtte man forsøke å treffe gjennomsnittssupporteren. Men de som betaler spesielt for fotball nå, vil ha noe mer. Sky gir dem det. Det begynte med Andy Gray. Nå er det Gary Neville. Jeg tror også det er noe av årsaken til at BBC sliter med fotballdekningen sin. Supporterne er blitt godt vante, mener Wilson.

Skal se «The Fjords»

Wilson ser fram til å besøke Skudeneshavn.

– Det blir min første tur til Norge. Gleder meg til å se «the fjords», sier Wilson.

Han er Sunderland-fan og i Skudeneshavn fredag skal han intervjues av TV 2s skudenesbu John K. Hoversholm, kjent fra kanalens Tour de France-sendinger. Hoversholm er også Sunderland-fan.

Wilson har fått med seg at Haugesund ligger på 3. plass i eliteserien og skal møte Odd søndag.

– Synd at det ikke er kamp lørdag. Jeg liker å se fotball uansett hvor jeg er, sier skribenten. Søndag er han i Bergen for å være ekspert på Premier League-sendingen til TV 2.

– Når man sitter og ser på eksperter på TV, er det lett å kritisere dem. Men det er ikke lett, innrømmer Wilson.

I november kommer han med ny bok: «The Anatomy of Liverpool: A History in Ten Matches». Men Wilson gjør mer enn å skrive bøker. Han leverer også jevnlig artikler til flere aviser og nettsteder. Dessuten har han sitt eget fotballmagasin, The Blizzard, som kommer ut fire ganger i året. Og alt handler ikke om taktikk.

– Jeg liker variasjonen. Det holder meg på tå hev. Tror skrivingen fort hadde blitt kjedelig om jeg bare hadde gjort en av delene, sier Wilson.

Han jobber 90 til 100 timer hver eneste uke fra hjemmet i London. Men blir han rik?

– Haha. Nei, på ingen måte. Men jeg er komfortabel og lever godt på å jobbe med hobbyen min, sier Jonathan Wilson.

Artikkeltags