Fikk førerkortet beslaglagt for fart – så fort kunne ikke bilen gå

Artikkelen er over 3 år gammel

En 20-åring ble målt til en hastighet 136 km/t i 70-sonen. Bilen måtte prøvekjøres på en flystripe for å finne ut hvor fort den faktisk kunne gå, melder Roganytt.no.

DEL

JÆREN: Den 20 år gamle mannen ble i Jæren tingrett i februar dømt til fengsel i 21 dager. I tillegg mistet han også førerretten for førerkortpliktig motorvogn i 22 måneder og måtte avlegge full førerprøve for å få denne tilbake.

Retten kom til at han hadde kjørt i 136 kilometer i timen i 70-sonen på vei fra Bryne til Egersund i Hå kommune 15. juni i fjor da han ble stoppet av utrykningspolitiet.

20-åringen erkjente å ha kjørt for fort, men mener at han kun kjørte i 100 kilometer i timen.

Etter at saken ble henvist til anke, anmodet påtalemyndigheten Statens vegvesen i Haugesund om å foreta en ny fartsmåling.

En overingeniør i Vegvesenet uttalte seg i oppe Gulating lagmannsrett som sakkyndig vitne.

Testet på flystripen på Helganes

Testet ble utført rullebanen på flyplassen på Karmøy. Den viste at den firesylinders dieselmotoren kun oppnådde en hastighet fra 105 til 111 kilometer i timen. Det skal ha vært et stag som var brukket av og gjorde at bilen ikke oppnådde maksimal hastighet.

Gulating lagmannsrett kom til at samtlige målinger viser at bilen ikke kan ha kommet opp i 136 kilometer i timen.

 «Lagmannsretten finner at dette skaper ikke ubetydelig usikkerhet med hensyn til om målingen 15. juni 2016 er riktig», heter det i dommen.

Lagmannsretten kom også til at det ikke har vært «tuklet» med motoren i etterkant av måleresultatet.

Dermed la retten til grunn at straffeutmålingen baseres på at 20-åringen har kjørt i 100 kilometer i timen, som han selv har erkjent, og at han skulle dømmes til en bot på 6500 kroner.

Retten kom også til at hastigheten ikke ga grunnlag for å fastsette tap av førerrett, og siden ankesaken hadde ført fram, slapp 20-åringen å betale saksomkostninger.

Artikkeltags