Karmøy har forberedt seg

Har informert: Helse- og omsorgssjef Nora Olsen-Sund og rådmann Sigurd Eikje har forberedt ansatte i Karmøy om at saken kommer. Arkivfoto: Harald Nordbakken

Har informert: Helse- og omsorgssjef Nora Olsen-Sund og rådmann Sigurd Eikje har forberedt ansatte i Karmøy om at saken kommer. Arkivfoto: Harald Nordbakken

Artikkelen er over 3 år gammel

Historien til barnevernsbarnet «Ida» blir brettet ut i Stavanger Aftenblad lørdag. Karmøy kommune er forberedt på at dette kommer.

DEL

KARMØY: Helse- og omsorgssjef Nora Olsen Sund i Karmøy opplyser at kommunen i fjor høst fikk vite at Aftenbladet jobbet med en stor sak om 17 år gamle «Ida», som er underlagt barnevernet i kommunen.

– Dette har vi informert politikerne i formannskapet og Hovedutvalg helse og omsorg om før jul, sier Olsen-Sund.

Kommunen fikk i forrige uke vite at reportasjeserien ville bli presentert samlet over 64 sider i avisa denne lørdagen.

Sakene blir også publisert på avisas nettsider, sammen med mange korte videointervjuer med jenta, og folk som har jobbet med henne.

– Da vi fikk vite at dette kom nå, la vi informasjon ut på vårt intranett. Det er kjent blant de ansatte at jenta er vår innbygger, sier Olsen-Sund.

LES OGSÅ: 64-siders reportasje om barnevernsjente fra Karmøy

Har laget mediestrategi

Ifølge helse- og omsorgssjefen er kommunen forberedt på at saken vil vekke oppsikt, og at Karmøy kan få mye av oppmerksomheten. Kommunen har laget en mediestrategi for å møte det som kommer.

– Vi vil være åpne så langt vi kan. Barnevernet skal svare på henvendelser om den konkrete saken. Det som går på systemet skal svares opp på rådmannsnivå, sier Olsen-Sund.

Hun er delegert ansvaret for håndtere mediehenvendelsene av rådmann Sigurd Eikje.

Olsen-Sund kjenner ikke innholdet i reportasjene som kommer i Aftenbladet. Hun har oppfattet at hensikten er å belyse hvordan systemet og bruk av tvang i barnevernet fungerer, framfor å rette søkelyset på Karmøy. Hun tror forholdene som blir trukket fram, kunne skjedd i en hvilken som helst norsk kommune.

– Jeg håper diskusjonen vil handle om metodikk, og gi større forståelse for det som skjer i barnevernet. Jeg håper ikke diskusjonen vil være svart-hvitt, sier Olsen-Sund.

Likevel er hun forberedt på at kommunen kan få kritikk.

Dialog med avisa

Helse- og omsorgssjefen opplyser at Karmøy tidligere har oversendt saken til Fylkesmannen for å få en gjennomgang av den.

– Vi har bedt om tilbakemelding på hva vi kan lære av denne saken. Vi har også hatt fire frivillige tilsyn de siste tre årene, for å lære av dem, sier Olsen-Sund.

Ansatte i det kommunale barnevernet kjenner saken, og er forberedt på at den kommer.

– Vi har vanlig personalmøte tirsdag. Det er naturlig å ta opp problemer knyttet til saken der, sier barnevernsleder Jakob Bråtå i Karmøy.

Bråtå har hatt en dialog med Aftenbladet og vet hva avisa jobber med. Dette har han informert om internt. Bråtå er også blitt intervjuet i saken.

– Jeg tenker at det ikke er naturlig å gi spesielle detaljer utover dette, sier han.

Artikkeltags