KARMØY: Da stormen herjet som verst lørdag ettermiddag, falt strømmen ut i Karmøytunnelen. Da var også Karmsund bru stengt, og følgelig ble Karmøy isolert fra fastlandet.

Broen åpnet tidlig lørdag kveld, men tunnelen åpnet ikke før søndag ettermiddag.

- Prosedyren vår ved strømutfall er å stenge tunnelen for trafikk, av sikkerhetsmessige grunner. Det blir for dårlig luft der nede når ventilasjonsanlegget ikke fungerer. Uten strøm får vi også problemer med kommunikasjonsnettet, forklarer Ove Hausvik, som var på vakt for Statens vegvesen i helgen.

Grunnen til at T-forbindelsen var stengt så lenge, skyldes skader på en del komponenter.

Hausvik opplyser at strømtilførselen til Karmøytunnelen i prinsippet skal være idiotsikkert.

- Karmøytunnelen skal egentlig ikke være spesielt utsatt. Vi kan få strøm fra alle kanter, Fosen, Tysvær og Karmøy. Hvis strømmen faller ut på den ene siden, kan man enkelt fjernstyre. I prinsippet skal strømmen altså falle ut alle tre stedene, forklarer Hausvik.
- Og det skjedde lørdag?
- I prinsippet ja, men vi har ikke helt oversikt hva som skjedde. Det jeg vet er at det var veldig mange strømutfall i området. Vi kommer til å sette oss ned med Haugaland Kraft snart for å nøste opp i hva som skjedde og se om det er noe som ikke har fungert som det skal, sier Hausvik.

Vanskelig å dimensjonere for ekstremvær

Også i begynnelsen av desember ble Karmøytunnelen stengt under det ekstreme tordenværet.

- Jeg har ikke helt oversikt over hva som skjedde da, men vi må ta med i beregningen at helgens ekstremvær er noe som skjer hvert 20. år. Å dimensjonere for slikt ekstremvær er vanskelig, påpeker Hausvik.

Tunnelen var stengt for vanlig trafikk i over et døgn i helgen, men Vegvesenet slapp gjennom utrykningskjøretøy, og gjennomførte også noen kolonnekjøringer.

- Det var derimot ikke forsvarlig å gjennomføre så mange kolonnekjøringer på grunn av den dårlige luften. Heldigvis åpnet Karmsund bru for trafikk etter noen timer, sier Vegvesenet mann på vakt i helga.