HAUGESUND: – Ja det kan dere, er det kjappe svaret kinosjef Marit Sætre Færevaag, når Haugesunds Avis ringer og spør om vi nå kan gå på kinoen igjen.

I dag bestemte nemlig regjeringen at det åpnes for arrangement på offentlig sted med inntil 50 personer fra 7. mai.

– Vi har allerede konkludert med at vi åpner kinoen 7. mai. Mens det har vært stengte kinoer i Norge, har bransjeorganisasjonen Film & Kino jobbet fram en felles standard for en kommende myk åpning. Det betyr at vi allerede har en plan klar, som gjør at vi kan åpne neste torsdag, forteller Færevaag.

Fikk prøvd seg før det ble helt stengt

Hun legger til at Edda kino også fikk prøvd seg med restriksjoner og smitteverntiltak før landet nær sagt ble stengt ned.

– Ja, vi var først ut med redusert kapasitet og smitteverntiltak, før det ble stengt helt ned. Da fikk vi øvd oss, og det fungerte bra. Mye handler om å legge til rette for god informasjon, god køkultur og legge til rette for god plass mellom personer som ikke er fra samme husstand. Rent praktisk føler vi oss klar for en gradvis åpning, sier kinosjefen.

Hva som kommer på programmet, kunne ikke kinosjefen fortelle en time etter nyheten fra regjeringen.

– Vi har klar og rigget til en åpning, men har ikke visst antallet personer. Med såpass få mennesker, blir økonomien begrenset. Det er heller ikke kommet noe nye premierer nå som alt har ligget nede, forklarer Færevaag.

Enorm respons på filmønsker

Men noen hint kommer hun med.

– Vi vet det er mange ønsker der ute. Du har kanskje fått med deg at vi har planlagt en drive-in-kino sammen med kinoen på Tysværtunet. Der har vi vært ute og spurt på Facebook hvilke filmer publikum ønsker å se. Og der har det vært en enorm respons og mange forslag. Det har også vært mange spørsmål om når vi kan åpne igjen, forteller hun.

Familiefilmer går mye igjen i forslagene på Facebook-posten.

– Vi kommer nok til å gå for barne- og familiefilmer første delen av kinodagen. Der ser vi at det er stor interesse. «Flukten over grensen» og «Bølle i trøbbel» er det mange som har lyst til å se. De er begge aktuelle. Og så mener vi at potensialet til den krigshistoriske filmen «1917» ikke fikk ut sitt hele potensial før kinoen ble stengt. Den er det mange som ønsker, anbefaler og snakker om, forteller kinosjefen.