KARMØY: Onsdag kveld har den norske TV-serien «Beforeigners» premiere på den amerikanske betalkanalen HBO med Nicolai Cleve Broch i hovedrollen. Det er duket for seks episoder i første sesong. VG og Aftenpostens anmeldere roser serien og mener den kan gjøre for Norge det dramaserien «Quicksand» gjorde for svensk serieproduksjon.

Og filmusikken til «Beforeigners» er laget av Vegard Fossum (43) i kjellerstudioet på Torvastad. Jobben har han holdt hemmelig siden jul i fjor.

Saken fortsetter under bildet

 

Måtte overta

– Jeg har i alle fall ikke snakket høyt om det. Jeg fikk oppdraget fordi jeg har gjort en del småting for en komponist i Oslo som har laget mye filmmusikk. Han var hovedkomponist på denne serien og han lurte på om jeg hadde noe han kunne bruke. Men etter hvert i prosessen ble han opptatt med den nye «Askeladden»-filmen, og han ville jeg skulle overta «Beforeigners», forteller 43-åringen.

Vegard Fossum er trommeslager og perkusjonist. Han har hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo, og publikum her lokalt kjenner han fra bak slagverket til Bjørn Berge Electric Band, Cortina, flere musikalske jobber for Haugesund Teater og en hel del annet. Han har vært studiomusiker på en rekke platealbum, blant annet for Morten Harket og Karoline Krüger. Vegard Fossum er vant med å jobbe på oppdrag.

Å  komponere, administrere og versjonere musikken til en TV-serie ble noe helt nytt.

– Ja, og først tenkte jeg «ah, shit», fordi det er kjipt å tryne på et sånt stort prosjekt. Men jeg måtte bare trøkke til og gå i gang, sier Fossum.

Han har tidligere laget filmmusikk sammen med haugesunder Pål Jackman til spillefilmen «Jakten på Berlusconi».

Ikke bli sur

– Det er et kreativt arbeid med mye fram og tilbake. Jeg har fått tilsendt uklippede episoder, lagt på musikk, fått tilbakemeldinger og så har jeg endret, lagt til og trukket fra og kommet med forslag. Det nytter ikke å bli sur i en slik jobb, sier Fossum.

Han måtte bli godkjent og sikkerhetserklært av Rubicons produksjonsteam og toppledelsen i HBO.

– All informasjon får jeg kryptert. Ingenting skal slippe ut. HBO har sine systemer.

– Godt betalt?

– Jeg har ikke kranglet på lønnen. En streit jobb, sier Fossum.

– Hvilken musikk har du laget til TV-serien?

– Tja, jeg vet ikke helt hva vi skal kalle musikken. Det er ikke orkestermusikk, men stikkordet er nok hedensk perkusjon. Filmmusikk handler om å bygge opp om og hjelpe historien framover. Mange musikere er med på stryk og fele, sier Vegard Fossum.

«Beforeigners» har premiere på HBO onsdag.