UTSIRA: Utsirabuen er viden kjent for å gi godt med penger når NRK hvert år arrangerer TV-aksjonen. Men de trør også til ved andre anledninger. Det har kjøpmann Kjetil Klovning nå fått ettertrykkelig erfare.

– Det kom i stand etter initiativ fra en kreativ sirabu, der vi ber våre venner både på Utsira og utenbys, om å gi en liten slant til de svakeste i samfunnet. Ideen går ut på at vi samler inn penger til Kirkens Bymisjon og bruker pengene på å handle varene de trenger her i lokalbutikken, sier Klovning.

I Bjørnsons gate 54 i Haugesund sitter senterleder Gerd Jorunn Christensen og gleder seg på vegne av brukerne.

– Vi er utrolig takknemlige. Dette utgjør en stor forskjell, sier hun.

– Utrolig fantastisk

Klovning forteller at det «hagler» inn med penger. Bare i løpet av noen timer fredag, sto det over 20.000 på konto. Når Haugesunds Avis snakker med ham mandag ettermiddag, har summen passert 40.000 kroner.

Og det kommer fortsatt inn penger. Helt utrolig fantastisk. Og det er ikke bare privatfolk som støtter opp. Nå har også rutebåten og Utsira kommune kommet på banen med midler, sier kjøpmannen.

Klovning og den anonyme initiativtakeren hadde mandag et møte, for å finne ut av hvordan de skal ende «tidenes påskestunt» på Utsira.

– Vi har kommet fram til at vi deler summen opp i flere omganger. Mandag plukket vi ut varer for 20.000 kroner og håper og tror at vi får inn penger nok til å gi varer for tilsvarende summer også til 17. mai og pinsehelgen, sier Klovning.

– Mange sliter

Gerd Jorunn Christensen er senterleder hos Kirkens Bymisjon i Haugesund. Hun forteller at gavene fra Utsira kommer veldig godt med i disse tider.

– Det er ikke mange dagene siden vi var bekymret for hvordan vi skulle klare påsken, og så kom dette. Helt fantastisk. Gavene går til mennesker som har det spesielt vanskelig, sier senterlederen i Bjørnsons gate 54.

Christensen forteller at mange tar kontakt og ber om hjelp.

– Noen tar kontakt, mens andre har vi kontakt med fra før. Vi har en del brukere fra rusmiljøet, men i det siste har det også vært mange andre som ber om hjelp, sier hun.

– Hvordan blir det i påsken. Dere holder vel ikke så mye åpent da?

– Nei, men det betyr ikke at vi ikke er her for dem som trenger oss. Vi ringer rundt til de faste brukerne og hører hvordan det går. Hverdagene setter vi ofte mest pris på når vi ikke har dem, sier Christensen.

Påskesnop

Tirsdag dro kjøpmann Klovning fra Utsira til byen med varebilen. Med seg hadde han påskevarer til 50 husholdninger.

– Kirkens Bymisjon har selv vært med på å velge ut varene. For å få plass til alt i bilen, har jeg fylt opp en rekke grønne varekasser. Disse inneholder blant annet undertøy, sokker, tannkoster, tannkrem, deodoranter, håndsåper, middagshermetikk, supper og rett i koppen. Så har vi også lagt oppi litt påskesnop, slik at brukerne til Kirkens Bymisjon skal få kose seg litt ekstra i påsken, sier han.

Klovning er helt overveldet over tilbakemeldingene han har fått.

– Vi la ut melding om dette på Facebook fredag og har også sendt noen snapper i helgen. Jeg hadde et håp om å få inn 10.000 kroner, men det vi ser nå er helt overveldende. Ikke minst de fine støttemeldingene vi får både på Facebook og privat. Det viser hvor mye både Kirkens Bymisjon sitt arbeid betyr for folk og det viser hvor mye det betyr å fortsatt kunne ha nærbutikken her på Utsira, sier kjøpmannen.


Hjelpepakke

I forrige uke kom lovnader om en hjelpepakke til Merkur-butikkene på 30 millioner kroner. Merkur-programmet forvalter den statlige investeringsstøtte-ordningen for distriktsbutikker på vegne av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hvor mye av de pengene som tilfaller Joker-butikken på Utsira, er for tidlig å si.

– Vi gjør alt vi kan for å beholde både butikken og ansatte. Jeg er i dialog med distriktslederen for Merkur-programmet og har i mellomtiden gjort en avtale med de ansatte, slik at vi slipper permitteringer i første omgang. For vår del merker vi at de fastboende handler litt mer, når de først er i butikken. Det betyr at omsetningen ikke er så aller verst. Så vil vi tape en del i forhold til hva hyttefolk og tilreisende hadde lagt igjen i butikken. Spesielt nå i påsken, men også i helgene som kommer, sier Klovning.

Han skryter av de ansatte som står på og har vist forståelse for reduserte arbeidstider i den vanskelige perioden.

– De er helt fantastiske og gikk frivillig ned i timeantall for at butikken skal klare seg gjennom krisen. Vi kan ikke bare stenge og vente til alt har gått over. For oss er det viktig å stå på og holde hjulene i gang, så belaster vi ikke Nav unødig heller, sier kjøpmannen.

Når alt har blitt som det har blitt, så gleder Klovning seg nå til noen avslappende fridager. Men først må han en tur til byen med gavene til Haugesunds mest trengende.