– «Åh, der er det så fantastiske naboer», var kommentarene vi fikk da vi kjøpte hus her. Det var tydelig at miljøet på Vikse er kjent. Vi var jo spente på forhånd, men for en mottakelsen vi har fått. Det går nesten ikke an å beskrive, forteller Ida Marie Tollevik og Finn-Erik Andersen.

De kjøpte hus helt nord i Haugesund for to år siden. Hun oppvokst nord i byen, han fra Hønefoss.

– Jeg var litt stresset da jeg dro samboeren med hjem til Haugesund. Men her har han fått større nettverk enn meg, smiler Ida Marie.


Nå er nabolaget deres på Vikse helt nord i Haugesund finalist i Best på Haugalandet-kåringen av beste nabolag.

Dette er «Best på Haugalandet»

I vinter oppfordret vi leserne våre til å nominere sine favoritter til «Best på Haugalandet». Til vårens store kåring har vi valgt oss ut tre kategorier, beste butikkfjes, beste ta med-lunsj og beste nabolag.

Godt over 200 nominasjoner kom inn, og av dem har en jury i Haugesunds Avis valgt ut fem finalister i hver kategori.

Finalistene er valgt ut på grunnlag av antall nominasjoner og begrunnelsene som ble sendt inn.

Første kategori ut var beste butikkfjes, deretter beste ta med-lunsj. Denne uka er det finalistene i konkurransen om å bli kåret til beste nabolag du kan lese om.

Vi presenterer kandidatene fortløpende, og du kan stemme på din favoritt nederst i saken.

Vinnerne i alle tre kategorier presenteres når hele kåringen er avsluttet.

Bra fra første dag

Følelsen av å høre til begynte allerede første dagen de flyttet inn. Da kom nabo Rune Kalland på besøk. Siden har familien vært en del av miljøet på Vikse sør. Eller Vikse, som de selv kaller området.

– Det er jo ikke bare lett å komme til en ny by og få seg et nytt nettverk. Men her var det ikke noe problem. Nå har Finn-Erik større nettverk enn meg, egentlig. Det skjer noe hele tiden, og det er alltid tilbud om å være med på ting. Miljøet her er utrolig inkluderende. Vi skryter alt vi kan til alle vi treffer, sier paret.


De beskriver et nabolag med stort samhold, og der alle bidrar, enten de er småbarnsfamilier eller forlengst har store unger.

Alltid hjelp å få

– Du møter naboene med kaffekoppen ute, med eller uten unger i sandkassen. Alle hjelper hverandre her. Lekeplassen her på feltet er samlingspunktet.

«Et utrolig trivelig nabolag for både store og små. Et nabolag som passer for alle, og hvor alle tar godt vare på hverandre», heter det i nomineringen til kåringen.

Du finner nabolaget rundt Viksevegen og Ytrehaugen like ved Viksefjorden. Grensen til nabokommunen Sveio og Vestland fylke går like nord for feltet, midt i Viksefjorden. Mange av husene ble bygd på midten av 2000-tallet.

– Mange har bodd her i ti år pluss, og gjennom året er det mye som skjer. Enten det er onsdagstreffet med noe godt å drikke i en garasje, høstfesten for de voksne eller St. Hans-feiringen på stranden har. Ungene springer inn og ut av husene, forteller Rune og Finn-Erik.

Ved-gutter

De er nå både naboer og kolleger i velforeningsstyret, Finn-Erik som styreleder og Rune som styremedlem. Lekeplassen like ved Viksevegen er samlingspunktet for området, og når Haugesunds Avis er på besøk en smågrå mai-ettermiddag tar det ikke lang tid før plassen yrer av liv. Og noen stiller med kaffetermos og kopper til alle som vil ha.

Vikse kan også stille med egen ved-og vedlikeholdspatrulje. En litt utenom det vanlige. De to entreprenørene Jonas Flage og Kristian Skjoldvik Kalland i «Vikse ved» er i tiårsalderen og selger sjølhogget ved om vinteren. På sommerstid tilbyr de plenklipping for naboene. Nå dyrker de også poteter for salg, forteller Kristian.

Nykommeren badelauget

Trives du med bading i alle typer vær og vind møtes Vikse badelaug hver søndag formiddag året gjennom.

– Vi begynte sist oktober, og har rukket en badefest også. Badelauget er for damene. Mennene har mange andre arenaer, sier Ida Marie.

Det er lett å sette i gang ting, har du en idé får du fort ja. At du kan bo litt landlig, og likevel tett på byen, er også et ekstra pluss, forteller beboerne.

– Den typiske kommentaren når jeg forteller hvor jeg bor er «at er ikke det grusomt langt fra byen da»? Så oppdager de jo hvor kort vei det er, sier Ida Marie.

– Vi har gang-og sykkelsti til Saltveit skole herfra, supplerer Rune. Og du har kort vei til turområder. Fra Skokland kan du gå til Nuten, for eksempel. Her har vi en god blanding av det landlige og tett på byen, oppsummerer han.

Hvem er «Best på Haugalandet»?

Finalistene i konkurransen om å bli kåret til Haugalandets beste nabolag presenteres utover i uken. Men du kan stemme allerede nå:

Her kan du lese om finalisten som allerede er presentert:

Les også

Deler suksessoppskriften bak Texasbyen: – Det nytter ikke å sitte og vente på at noe skal skje

Les også

Til dette nabolaget går det bare én vei inn: – Vi blir litt ekstra patriotiske