Gå til sidens hovedinnhold

Klarsignal for tursti: – Innenfor åpner det seg en perle av en bukt

Hele turstiprosjektet rundt Eivindsvatnet var veldig nær ved å bli lagt helt dødt. Så kom det en idé som gjorde at alt løsnet.

For abonnenter

HAUGESUND: Du har sikkert hørt og lest om denne tilrettelagte turstien rundt Eivindsvatnet i noen år. Sist Haugesunds Avis omtalte planen, skulle det bli oppstart på sørsiden etter påske.

Etter artikkelen i desember, har det skjedd en del. Kommunen vurderte faktisk å legge hele turveiprosjektet dødt. Nå har de funnet en enklere løsning og gyver snart løs på første etappe.

– For å få utløst spillemidler, ville hele prosjektet kostet minst 16 millioner kroner, og det har vi ikke råd til. Vi hadde et møte hvor vi vurderte å legge prosjektet dødt. Men så snudde vi på flisa, og lanserte en idé for Friluftsrådet og Sparebankstiftelsen. Begge var med på ideen, og nå blir det snart oppstart, forklarer parksjef Vegard Forberg i Haugesund kommune.

Noe à la Kyststien

Løsningen er en tursti 20 meter fra vannkanten, men ikke fullt ut universell utformet.

– Vi går litt ned på bredden. Fra tre meter, til cirka halvannen meter. Det legges til rette for belysning, men det blir ikke lys i denne omgang. Selv om det ikke blir fullt ut universell utforming, vil det bli fullt mulig å komme seg fram med både barnevogn og elektrisk rullestol på den kommende traseen. Dette blir en lettversjon, noe à la Kyststien, sier Forberg.


Får endelig brukt millionen da ga

Sparebankstiftelsen SR-Bank har for lengst gitt én million kroner til tursti rundt Eivindsvatnet. Det er fortrinnsvis denne millionen som skal finansiere den kommende etappen. Assisterende banksjef i SR-Bank i Haugesund, Inger Rossebø er veldig godt fornøyd med at millionen endelig kommer til nytte.

– Denne løsningen blir veldig bra.. Sparebankstiftelsen er opptatt av å støtte nærmiljøtiltak, berike nærmiljøene og få flere til å komme seg ut. Nå kan vi endelig komme i gang, ved å redusere ambisjonsnivået. Alternativet hadde vært å skrote prosjektet. Dette blir bra, slås Rossebø fast.


20 meter fra vannet

Parksjefen er entusiastisk når han beskriver og forklarer hvor den nye stien skal gå. Han er overbevist om dette kommer til å bli en berikelse, og åpne opp for nye perler.

– Turstien skal legges cirka 20 meter fra vannet. Det går i dag en gruset sti lenger oppe. Det er plantet mye skog mot vannet, og om noen år vil du knapt se vannet derfra. Nå legger vi oss nærmere, som gjør at du mer eller mindre kan se vannet hele veien. Og så vi det komme avstikkere fra turstien og ned til stranden, beskriver Forberg.

Bortgjemt perle blir tilgjengelig

Han har selv gått i terrenget hvor stien skal gå, og da oppleve han en aldri så liten åpenbaring.

– Jeg gikk østover gjennom skogen og rundt odden, og da åpenbarte det seg en perle av en bukt. Den blir nå gjort tilgjengelig, og du skal ikke se bort fra at det kan bli en ny populær badeplass. Vi vil legge til rette for en avstikker fra stien og ned hit, forteller parksjefen.


Hele sørsiden, og enda litt til

Det er allerede kartlagt dyreliv og naturmangfold i området. Med et mindre omfang enn først planlagt, blir også inngrepet i naturen mindre omfattende.

– Vi følger terrenget 20 meter fra vannet, fjerner torv, legger duk og grus oppå duken. Minst mulig inngrep. Trær vil trimmes litt, for å få sikt til vannet, men det blir også partier med skogfølelse. Med denne løsningen vi nå går for, og millionen fra stiftelsen, vil vi komme ganske langt. Vi får ny sti langs hele sørsiden av vannet, og også et godt stykke nordover. Fram til der stigningen begynner, forklarer parksjefen.

Tror den blir populær for småbarnsfamilier

Og derfra er det mulig å gå videre opp til den mer kuperte stien, som vi kjenner som Lionsløypa. Denne løypa videre nordover inn til viken med gapahuken er ikke egnet for barnevogn, men overkommelig å gå for de fleste.

– Jeg har stor tro på at dette blir en populær tur for barnefamilier. Vår familie har gått Lionsløypa flere ganger, og ungene elsker det. Hoppe fra stein til stein og mye å se på veien. Supplerte med ny sti, som åpner for nye flotte plasser ved vannet, tror jeg dette blir populært, sier Forberg.


Forarbeid nå. Begynner etter fellesferien

I tillegg til ny sti og avstikkere ned til vannet, vil det også kommer flere nye benker.

– Når starter arbeidet med den nye stien?

– Vi starter snart arbeidet med å legge inn GPS-punkter og sette opp påler der stien skal gå. Rett etter fellesferien setter vi i gang med selve stien. I utgangspunktet bruker vi eget mannskap, men det avhenger litt av andre oppdrag vi har. Jeg vil tippe det tar et par måneder før vi er ferdig, anslår parksjefen.

En gang utpå høsten, altså.

Usikkert hva som skjer videre

Parksjefen vil gjerne understreke hvor viktig millionen fra sparebankstiftelsen er.

– Det er takket være Sparebankstiftelsen SR-Bank denne stien blir realisert.

Som sagt, er det siste strekket langs østsiden av vannet langt mer utfordrende å få til på en noenlunde tilrettelagt måte. Parksjefen ønsker ikke å forskuttere hva som skjer med planen om en sammenhengende vei rundt vannet.

– Det er dette vi får til nå. Planene og grunnlaget ligger der, men det avhenger av budsjettene framover. Og i årene framover har kommunen store investeringer. Nå gleder jeg meg over at vi kommer ganske langt i denne etappen, og så får vi se hva som er mulig å få til senere, sier Forberg.

Kommentarer til denne saken