Turen går til det høyeste punktet i Haugesund kommune og gir et fint rundskue over hele distriktet i alle retninger. Klauv ligger i utkanten av området vi betegner som Byheiene, like sør for grensa til Sveio.

Følg Rv 47 nord til fylkesgrensen og ta av på veien mot Kvalvåg. Kjør cirka fire kilometer til Skarstad hvor veien til vannverket begynner.

Cirka 50 meter øst for dette krysset finner du stien du skal følge opp til Klauv. Den går langs en steingard til å begynne med. Går etter hvert over i et småkupert og til dels myret terreng før den sistestigningen mot toppen – 246 m.o.h.

Så kommer protestene: Krokavassnuten er 249 m.o.h., altså tre meter høyere. Helt riktig, bare det at denne ligger i Tysvær kommune.

Er været på din side, blir du belønnet med et unikt rundskue. Bømlo med Siggjo, Stord med Stovegolvet, Slettå, hele byheiområdet, Stakkestadvatnet, Bokn, fjellområdene og innover Haugalandet. Ta med kart og prøv å lokalisere det du har utsyn over.

Turen opp tar ikke mer enn 30–40 minutter. Men som ellers når du er ute i naturen, ikke hekt deg opp i hvor lang tid du bruker fra A til B, ta pauser og nyt turen.

For dem som mener at dette blir en noe kort tur, anbefaler jeg følgende: La bilen stå hjemme, ta sykkelen fatt. Følg Kattanakkveien til topps, videre på vannverksveien til Skarstad, og så til fots siste delen. Returen kan du ta om Kjosen og Nodland, videre ned til Førdefjorden og så Rv 134 tilbake til byen. Husk at deler av turen absolutt ikke går på noen autostrada.

Et annet alternativ for dette turmålet er å gå fra Steinsfjellet. Vi går på den nye sykkelveien mot Krokavatnet, fortsetter langs og dreier rundt vatnet mot Håvåshytta. Fra hytta går vi mot Klauv på sti og vei før vi krysser fylkesvegen og tar fatt på stigningen opp mot turens hovedmål som er Haugesunds høyeste topp Klauv.

Vi går tilbake til Steinsfjellet via Dyregongane. Turen er med i konkurransen «Sjekk UT kommunetopp 2016» og arrangeres som fellestur 3. april. Beregnet tid for denne turen er ca. 4 timer.

Partier med vått og ulendt terreng, men ellers lett å gå. Sjekk vårt turprogram for mer informasjon.

TURFAKTA

Varighet: Turen opp tar ca 30 til 40 min.

Fra Haugesund: Følg Rv 47 nord til fylkesgrensen og ta av på veien mot Kvalvåg. Kjør cirka fire kilometer til Skarstad hvor veien til vannverket begynner.