Gå til sidens hovedinnhold

Festrøyking

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Musikken dunker og stemningen er god. Et sted i mengden er det noen som bestemmer seg for å ta seg en kort luftepause for å få litt frisk luft. Ute dras det fram en liten eske og en lighter. Det er bare i disse anledninger røyken blir tatt fram, og det er det som har blitt det kjente begrepet festrøyking.

Å røyke på fest er noe som alltid har eksistert. Før i tiden skjedde det i større grad, ettersom utestedene ikke var særlig strenge da folk fant fram sigaretten og tente den opp inne. Etter røykeloven kom ble ting forandret.

Det starter kanskje som et forsøk på å være tøff eller for å ikke føle seg alene i en mengde med røykere. Hvor mye kan det skade med bare én?

Faktisk er det ikke skadelig med bare én. Går det lang nok tid uten flere, klarer kroppen å reparere skadene som ble påført.

Allikevel betyr det ikke at det er trygt. Røyk er nemlig avhengighetsdannende. Som Smash-reklamen sier:

Det skal godt gjøres å bare te én.

Etter hvert er det blitt en vane. Du føler et behov om å ta ett drag og to utenom fest.

Kanskje i løpet av skole-dagen eller arbeidstiden for å roe deg ned. Det er i hvert fall det mange skylder på når de går fra å røyke bare på fest til hverdagen.

De trenger den ene tingen som gjør at de får slappet av, selv om det er skadelig for kroppen.

Det er allikevel en ting som plager meg; hvor kommer ideen fra om at det er verre å ta én røyk på spesielle anledninger, istedenfor hver eneste dag?

Som allerede nevnt kan kroppen ha tid til å reparere seg selv mellom hver gang du er ute på fest med røyken, om du lar det gå lang nok tid mellom hver gang.

En ting er sikkert. Røyken er blitt byttet ut med snusboksen – på godt og vondt. Det viser i hvert fall statistikken som forteller at røyking på fest og røyking generelt er gått ned etter våre foreldres generasjon.

Selv om snus ikke er en god ting, så kan vi se på det som noe positivt. Det finnes ikke noe som heter «passiv snuser», med mindre du har munnen din klint oppi noen som har snus i sin. Altså tar ingen andre skade av det enn deg selv.

En annen ting å tenke på: Fordelen med en vanlig sigarett er at selv om du tar én så gjør du ikke noe galt. Det er ikke slik at du blir høy eller beruset. At du ikke kan ta ansvar for egne handlinger.

Så selv om det ikke er det ideelle for lungene, så kan det på flere måter være bedre enn drikking av alkohol.

Når du røyker tar du i det minste ansvar for egne handlinger.

Men igjen – kanskje folk bare er ute etter en kraftig hangover, og derfor velger de å ta en røyk til alkoholen, og ikke tenker over resten av tingene som er nevnt?

Kommentarer til denne saken