Einar Tho
Ansvarlig redaktør

Det er ei svart natt. Jeg, som mange andre, sitter oppe og følger forferdelige meldinger fra Paris. Det er en voldsom strøm. Nyhetene spres først på Twitter. Informasjon og desinformasjon.

På TV2 Nyhetskanalen er de dyktige og nøkterne. BBC gir mye det samme. Jeg søker franske kilder, men sliter med språket. Hva skjer? Hvor mange drepte? 40? 60? 100? 140? Er det slutt?

Bilder og videoer fra Stade de France popper opp i sosiale medier. Vi hører det smeller. Tusener ute på fotballbanen. Herregud. Hvor galt kunne dette ha gått? Hvor galt gikk det?

Konsertstedet Bataclan. 100 gisler. Desperate meldinger innefra. Fra skadde. Noen forteller hvilken etasje de er i. ”De skyter én etter én.” Bønn om at politiet stormer stedet.

Så skjer det. Det fryktelige blir bekreftet. Dødstallene stiger. Var det en gisselsituasjon, eller var det kontinuerlig massemord?

Vakre Paris. Vi kunne ha vært der. Kjenner vi noen som er der?

Noen meldinger om angrep avkreftes. Samtidig kommer meldinger om at en flyktningeleir i Calais brenner. Blind og meningsløs hevn? Senere meldinger tyder på at hendelsene ikke henger sammen.

Det er ei svart natt. Ei lita hytte på Bjoa er kanskje verdens tryggeste sted. Men jeg kjente på frykten i natt. Grusomme gnister på nettet. Hat. IS-sympatisører fryder seg. Ekstremistene på alle sider bruker nådeløst informasjonen for å fôre egen frykt og frustrasjon. Tragedien brukes også her hjemme. Stoltenberg har skyld! Stopp asylstrømmen!

Vi skal ikke tro at alle som kommer til Norge har gode hensikter. Noen ønsker å skade oss. Disse skal vi jage. Bekjempe.

Men forstå også at det er terror som dette mange flykter fra. Libanon. Syria. For oss blir terroren nær og rammende i Europa. Vi registrerer knapt når den treffer utenfor Vesten. Det er vondt å tenke på.

Det er ei svart natt da 136 asylsøkere kommer til Ølensvåg, samtidig som de døde blir båret vekk i Paris.

Alt henger sammen med alt, men menneskene er selvstendige individer. Paris endrer ikke det. Terror er ikke religion eller kultur. Terror er terror. Ingen skal dømmes for andres grusomhet. Frykten må gi oss forståelse og større samhold, ikke hat mot uskyldige.

Ondskapens suksess måles ikke etter hvor mange den dreper, men etter hva den gjør med oss som lever.

Den svarte natta går over. Det lysner. Vi har stormflo i dag. La den symbolisere motreaksjonen. Pariserne som åpnet sine hjem for de utrygge. ”Marseillaisen” under evakueringen av fotballfolket. All kjærligheten; ekstremistenes verste fiende.

Terrorens motpol. Lyset i natta.