Hva handler Rogaland om, nå?

Artikkelen er over 1 år gammel

Solamøtet, Rogalands fremste møteplass for næringsliv, politikk og offentlig forvaltning, er gjennomført. Hva snakket man om i år.

DEL

MeningerKOMMENTAR: «Rogalandssamtalen». Det var hva NHOs regiondirektør Tone Grindland kalte praten ved de runde bordene på Solamøtet mandag. Med de fremste lederne i fylkets næringsliv, politikk og forvaltning til stede, er det en grei benevnelse. Her burde essensen av hva Rogaland handler om, komme fram. Grindland utfordret salen tidlig til å diskutere hvilke fagområder som er de viktigste i årene framover.

Litt etter fikk vi se en ordsky basert på samtalene. «Digitalisering», «energi» og «kompetanse» var tre av de fire største ordene – altså de som ble oftest nevnt. Det fjerde var «og», så det kan vi kanskje se bort fra.

Blant de 17 største ordene var det ikke ett om miljø eller klima, så det ble det ikke snakket om rundt bordene. Likevel var én av de fire hovedbolkene på Solamøtet nettopp klima. Bård Vegar Solhjell i WWF snakket om bærekraftsmål. Morsomt og kunnskapsrikt.

Øystein Dørum i NHO snakket om klimakrisen som næringsmulighet, men med overskrifter som «Identifisere og beskrive drivere, vurdere virkninger», ligger det i kortene at NHO ikke er den sterkeste motoren i dette. Det er heller ikke deres rolle.

Olaf Barstad fra Bellona snakket interessant om endringer i smelteverksindustrien, ikke minst i Sauda. Samtidig er det lenge siden Bellona gikk fra å være en protestorganisasjon til å bli et slags konsulentbyrå for næringslivet. Her ble ingen provosert.

Saken fortsetter under bildet

Einar Tho, ansvarlig redaktør.

Einar Tho, ansvarlig redaktør.

På Solamøtet snakkes det lite om klimautfordringene, men mer om klimamulighetene.

«Er klimakuttene lønnsomme for næringslivet?» spurte Grindland salen. Folk skulle holde opp en hvit lapp for ja og en rød for nei. Et hav av hvite lapper i været. Jeg så et par-tre røde. Ei holdt opp begge arkene. Helgardering. Er vi så positive?

Hva ble det ellers snakket om på Solamøtet? Erna Solberg meldte avbud – hun hadde en regjering å forhandle fram. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var vikar. «Jeg er konferansens 'buss for tog',» kommenterte han – men holdt et godt innlegg. Det handlet om handel – om å verne om global handel i nyproteksjonismens tid. «Vi må være så trygge på oss selv at vi våger å åpne opp,» sa Isaksen.

Jeg lurte på om han ville komme inn på regionreformen – der Rogaland, dominert av Stavanger, er et av få fylker som ikke er slått sammen. «Jeg snakker om Vestlandet, ikke Vestland,» sier Isaksen. Kommer det mer? «Det handler ikke å gi opp det vi er, det vi har – det handler om hvordan vi bruker den arven vi har – bruker vi den til å se innover, eller bruker vi den til å se utover? Vi har sett utover før.» Nei, det handlet fortsatt om handel. EØS. Globalisering. Viktig og ukontroversielt – i alle fall her. Salen liker handel.

– Det ble lovet at alle skulle tjene på globalisering, men det stemte ikke – alle tjente ikke på det. Lokalsamfunn taper om fabrikker blir nedlagt. Men løfter man blikket, tjener alle, sa eks-utdanningsministeren pedagogisk.

Selv om alle tjener på det, tjener ikke alle på det hele tiden, var budskapet. Det kunne fortsatt også handlet om regionreform – og skapt en debatt i en stavangerregion med bergensfrykt. Kanskje.

Ole Erik Almlid – administrerende direktør i NHO – fortsatte på samme harmoniske melodi. Samarbeid er nøkkelen. Kompetanse. Tillit. Bedriftene er løsningen. Applaus.

Så handlet det om offentlige innkjøp. Hånd i hånd med næringslivet.

Digitalisering. Vi er for, og skal lære av hverandre på tvers av sektorgrenser. Visste du at de ser på å bruke droner for transport av blod og annet mellom byggene i nye Stavanger sjukehus? Spennende.

Nye muligheter for norsk industri. Jonas Gahr Støre slo fast at havet gir store muligheter. Han utfordret kanskje noen med å snakke om de tre f-ene. Fart, folk og fellesskap, i sosialdemokratisk tradisjon.

Vi ble igjen imponert av Hege Økland og Maritime Clean Tech, grenseoverskridende, både geografisk (fra Sunnhordland) og på utvikling av miljøvennlig maritim teknologi. Ferjer og skip på strøm og hydrogen.

Jupp, vi er gode i Rogaland (og Sunnhordland). Det må vi feire og forsterke, og Solamøtet er en flott samlingsarena for hele fylket – men jeg tror vi har godt av og tåler å bli mer utfordret.

Har vi noen negative kulturtrekk vi bør utfordre? Gjør vi nok på likestilling? Hvordan håndterer vi innvandring? Ødelegger konkurransen mellom Bergen og Stavanger for Vestlandet? Hva er vi uenige om – hva bør vi snakke mer om?

Neste år?

Artikkeltags