HAUGESUND: I mange år har ordene julaften og Vardhuset i kombinasjon betydd ribbelukt, fellesskap, musikk og overraskelser.

Og «Den helt spesielle stemningen som du må være til stedet på Vardhuset for å oppleve og forstå», som nestleder Wenche Urdal i Haugesund Røde Kors beskriver det.

I de siste 15 årene, minst, har hun vær en stor del av den tradisjonelle julefeiringen. Hadde noen sagt til henne for tre år siden at hun for andre år på rad planlegger en feiring på hjul, hadde hun nektet å tro på det.

Nå er alternative feiringer nærmest den nye normalen.

– Når vi nå ringer rundt til dem som har meldt seg på i år, svarer de stort sett; «Åja, ja, jeg har ventet på det.» Flere har nok vært avventende med å melde seg på også.

I stedet kommer Røde Kors-julen hjem til deg i år.

– Vi kjører ut med ribbemiddag og dessert, og en liten overraskelse. Påmeldingen er egentlig i ferd med å gå ut. Er det noen som veldig gjerne vil ha besøk av oss, ta kontakt med servicesenteret i Haugesund kommune senest tirsdag formiddag. Så skal vi se hva vi kan få til, sier Urdal.

I Røde Kors forsto de tidlig at en Vardhus-julaften bak munnbind, uten musikk og med to meter avstand mellom folk, ikke var noe å satse på.

– Stemningen hadde vært helt borte. Det ville blitt et ribbet arrangement.

Nå har Urdal i stedet det travelt med å organisere utkjøringene, sammen med et korps frivillige. I de fleste tilfellene blir det julebesøk i døra.

– Vi må tenke på smittevern. Klart, bor bare en person der, er det lettere å stikke innom for en prat, sier Urdal.

I fjor fulgte det en juleTV-sending med maten. I år har det blitt for kort tid til å organisere noe tilsvarende.

Arrangementet feiret 40 år i 2017, og kom i stand etter en idé fra daværende leder av Ungdommens Røde Kors, Torgrim Eide.