Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneoverlegen:– Haugalandet er der Nord-Italia var for to uker siden nå. Jeg ber derfor folk innstendig om å følge rådene

Kommuneoverlege Jostein Helgeland mener vi bare ser toppen av isfjellet når det gjelder antall koronasmittede på Haugalandet.

HAUGESUND: – Vi er i en litt spesiell situasjon her på ytre Haugalandet nå med tanke på antall smittede. Det er noe med hele bildet her som viser at ting ikke er normalt, starter Jostein Helgeland søndag formiddag.

Han tar kontakt med Avisa, fordi han mener befolkningen på ytre Haugalandet i særdeleshet må følge rådene som gis om karantene og isolasjon.

– Går mer og mer opp for meg

– Vi er i en helt annen situasjon her enn i andre kommuner rundt om i landet. Haugalandet er der Nord-Italia var for to uker siden nå. Jeg ber derfor folk innstendig om å følge rådene, sier Helgeland.

– Det høres svært dramatisk og kanskje skremmende ut for noen?

– Det kan hende jeg tar feil, men det er slik jeg opplever det nå. Så får vi heller snu på det i ettertid. Men jeg tror det begynner å gå mer og mer opp for folk hvilken alvorlig situasjon vi står i, meg selv inkludert. Og nettopp derfor er det så viktig at folk nå gjør som de skal. Det er den eneste måten vi kan hindre at smitten sprer seg mer og mer.

Ekstra telefonsentraler

Helgeland forteller om en pågang på legevakten som de aldri har vært borti før. De har fått inn ekstra telefonsentraler fra Oslo får å klare å ta unna flere.

Mange av dem som tar kontakt gjør det fordi de har luftveissymptomer.

– Vi tror flere av dem har korona, men kan ikke teste dem. Nå er det personer som jobber i helsevesenet som prioriteres, og selvsagt de som kontakter legevakten fordi de trenger legehjelp og personer i risikogruppen, sier han.

– Haugalandskonferansen verre enn utenlandstur

Helgeland trekker spesielt fram alle de rundt 500 personene som deltok på Haugalandskonferansen og deres familiemedlemmer og kolleger.

– Deltagelse der er verre enn om du har vært på en utenlandstur, for å si det sånn. Disse personene skal være i karantene og det må de overholde. Begynner du i tillegg å kjenne på luftveissymptomer kan du være smittet. Da skal du oppføre deg som om du har korona og være i isolasjon, sier han.

– Gå heller i marka

– For folk som er i tvil - hva vil det si å være i karantene?

– Er du i grei form skal du likevel holde deg mest for deg selv og ikke gå der det er mange folk, som i butikker. Du kan jobbe i hagen for eksempel, men skal du går tur vil jeg råde folk til å kjøre et sted der det ikke er folk. I Djupadalen kan det være en del folk en søndag, så ikke gå der du passerer flere folk. Gå heller ut i marka, der er det færre folk. Vær bevisst på hvor du beveger deg og hold avstand til folk.


Han ber folk som har forkjølelsessymptomer eller som er forkjøla om å ikke ringe legevakten.

– Du kan «bare» være forkjøla, men du kan også ha korona. Poenget er at hvis du har luftveissymptomer, men ikke har påvist korona, skal du likevel holde deg i isolasjon og få noen til å handle for deg. Ta kontakt med fastlegen etterhvert om når du er frisk igjen og kan gå ut, råder Helgeland.

– Kan bli så lei at de gir blaffen

Helgeland er redd det kan bli et problem når folk begynner å kjede seg i karantene.

– Folk kan bli så lei at de gir blaffen. Men det er svært viktig at det ikke skjer. Er folk forsiktige sprer dette seg også mindre. Og ikke minst - det er lettere for oss å spore hvem de smittede har vært i kontakt med. Det er det som er utfordringen nå. Folk har vært i kontakt med så mange.

Kommuneoverlegen sier det bare av helsepersonell er tusenvis knyttet til Helse Fonna og kommunene.

– Bare de i seg selv gir en utfordring for oss med tanke på testing, sier han.

Lek ute

Han mener de håndterer situasjonen så godt som de kan. Men utelukker dessverre ikke dødsfall også her lokalt.

– Jeg føler vi har gjort det rette hele veien, men senere vil vi kanskje se at ting burde blitt gjort annerledes. Måles vi på dette om noen år vil det kanskje synes igjen på hvordan vi tok vare på de syke og eldre. Vi ser ikke mye smitte der nå, det er mest hos personer mellom 30-50 år som er normalt friske og som det vil gå fint med. Så ved å følge karantenereglene og stoppe smitten videre derfra og til aldershjem og institusjoner er mye gjort. Derfor må folk være så forsiktige.

Han ber folk styre unna familiebesøk, besøk til lekeplasser sammen med andre og kjøpesentre - altså alle steder der det ferdes folk.

– Alt med måte. Barn trenger impulser fra andre, de kan ikke isoleres helt i flere uker. Men gjør ting på en mest mulig trygg måte. Er alle symptomfrie går det an å forholde seg til for eksempel de to samme lekekameratene og leke mest mulig ute.

Kommentarer til denne saken