Kongen feirer 80-årsdagen med barnebarna på vinterferie

Jubileum: I anledning kongeparets 80-års bursdager, ble kong Harald fotografert  i den hvite salong på Slottet i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Jubileum: I anledning kongeparets 80-års bursdager, ble kong Harald fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kong Harald av Norge fyller 80 år tirsdag.

DEL

NORGE: Kong Harald tilbringer 80-årsdagen med barnebarna og den nærmeste familien på vinterferie. 

Hvor kongefamilien ferierer, er ikke noe Slottet opplyser om. Men NTB kjenner til at kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og barnebarna er sammen med kongeparet på kongens fødselsdag. Marius Borg Høiby er opptatt med studier i California. Prinsesse Märthas fraskilte ektemann Ari Behn er heller ikke til stede.

Den offisielle feiringen av kongens og dronningens 80-årsdager 21. februar og 4. juli finner sted 10. mai. Da holder regjeringen festmiddag i foajeen i Operaen.

I anledning kong Haralds 80-årsdag tirsdag 21. februar blir det lagt ut gratulasjonsprotokoll på Slottet og på kongehusets hjemmeside.

Protokollen vil ligge ved hovedporten på Slottet, og publikum kan signere fra klokka 14 til 16.
Tidligere på dagen vil stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg og høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie undertegne protokollen, og fra klokka 10 til 12 er det diplomatkorpsets tur.

SE GRATULASJONENE: Gratulasjonsprotokoll for kongen

– Vi håper på fint vær, god stemning og smak av tidlig sommer, sa statsminister Erna Solberg (H) til Aftenposten i helgen.

Slottet legger ut en gratulasjonsprotokoll i anledning kongens fødselsdag som publikum kan signere mellom klokken 14 og 16 tirsdag. En elektronisk protokoll vil også bli lagt ut på kongehusets nettsider.

Kong Harald slo i et større intervju med NTB forrige uke fast at han akter å holde sin «ed til forfatningen» livet ut. Han ga heller ikke uttrykk for at alderen tynger.

– Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv. Alder er bare et tall, sa kongen.

 

Fakta om kong Harald V

* Født 21. februar 1937 på Skaugum i Asker.

* Sønn av kong Olav V (1903–1991) og kronprinsesse Märtha (1901-1954).
* Det daværende kronprinsparet hadde fra før to døtre, prinsessene Ragnhild og Astrid, men kvinner var ikke arveberettiget til tronen før en grunnlovsendring i 1990.
* I okkupasjonstiden oppholdt prins Harald seg sammen med sin mor og sine søstre i USA.
* Begynte etter examen artium på Kavaleriets befalsskole og fortsatte på Krigsskolen der han tok eksamen i 1959. Fra 1960 til 1962 studerte han samfunnsvitenskap, historie og økonomi i Oxford.
* Ble kronprins da farfaren, kong Haakon VII, døde 21. september 1957.
* Forlovet seg med Sonja Haraldsen 19. mars 1968, de ble viet i Oslo domkirke 29. august samme år. Deres barn er prinsesse Märtha Louise (født 1971) og kronprins Haakon (født 1973).
* Etterfulgte sin far som Norges konge 17. januar 1991. Signet i Nidarosdomen 23. juni samme år.


(Kilde: Kongehuset, Store norske leksikon)

Hentet fra NTB.

Artikkeltags