Gå til sidens hovedinnhold

Kontrastenes lesning i dagens avis.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rita Leinan ansatt i Haugaland Vekst: -Jeg skal ikke handle klær i hele 2021.

Ivar Jacobsen butikkeier og arbeidsgiver: - Jeg er seig. Uansett hvordan det går skal jeg klare meg.

Kontrastenes lesning. To artikler i dagens Haugesunds avis gjør at jeg ikke klarer å la være og kommentere dagens situasjon for mange hundre ansatte og ikke minst eiere av handelsbedrifter på hele Haugalandet. Gjennom mitt arbeide som reisende selger og tidligere butikkeier i klesbransjen i over 30 år har jeg opplevd mange bølgedaler sammen med kundene mine. Men den våren som venter mange butikkeiere i år, den kan bli tøff, veldig tøff.

På mandag forfaller momsen. Den kunne man jo søke om utsatt betaling av, sier du. Jo da, men nå krever de samme velvillige myndighetene 8% rente må vite. Det er heller ingen kortere arbeidsgiverperiode denne gang dersom man har måttet permittere sine ansatte. Det har vært nødvendige, men like ødeleggende, hurtige nedstengninger flere ganger det siste året. Og, for å tale min syke mor sin sak, tekstil- og skobransjen selger også ferskvarer. Man har nemlig liten forståelse for sesongsvingninger og kundens behov dersom man prøver å leve av å selge sommerklær og sandaler i desember samt tykke dunjakker om sommeren. Dog det siste har man vel også behov for her på haugen.

For ett år siden trodde bransjen at hjelpepakkene fra myndighetene skulle gjøre det slik at hverdagen ble lettere å komme seg gjennom. Og det hjalp å få utsettelse av skatter og avgifter uten å bli belastet med renter, samt med kortere periode for arbeidsgiver å betale ved permitteringer. Men når bransjen i tillegg generelt har lave faste kostnader så er gjennomgangstonen at bidraget fra myndighetene er som en dråpe i havet å regne.

Det snakkes og skrives og snakkes og skrives om at sentrum dør, at man må ta vare på sentrum og øke aktivitetene i sentrum.

Så da beklager jeg at dette i noens øyne vil bli betraktet som et personangrep, men Leinan med sitt lederansvar som bystyremedlem og ansatt i Haugaland Vekst er en halvoffentlig person som sikkert er vant til klare ordskifter i blant annet bystyresalen i Haugesund. Og når Haugaland Vekst på sine nettsider skriver at de bidrar til økt samhandling, attraktivitet og verdiskaping ved å tilrettelegge for regionalt nærings- og utviklingsarbeid, finner jeg det altså høyst påfallende at hun som ansatt i Haugaland Vekst i dagens avis uttaler at hun ikke skal handle klær i hele 2021.

Ingen skal ta i fra Leinan sitt miljøengasjement. Tekstilbransjen har mye å rydde opp i der. Og jeg kan også se humoren i stuntet hennes. Men i disse dager når butikkene jubler over at de skal få åpne opp igjen for å sikre arbeidsplasser og skatteinntekter til kommunene, sikre aktiviteten i sentrum eller på Amandasenteret, for å sikre sitt levebrød, for å få fart på hjulene i distriktet igjen, så får dere ha meg unnskyldt. Jeg blir litt provosert.

Jeg har dette siste året fått styrket min oppfatning av at handelsnæringen er en næring som, uten å finne et bedre uttrykk, blir ganske stemoderlig behandlet. -Å være sin egen lykkes smed, er også et begrep man kan benytte.

Hvor er synliggjøringen av antall arbeidsplasser og årsverk innen handelsnæringen? Hvor er synliggjøringen av skatteinntekter til kommunene? Hvor er synliggjøringen av bidrag i hele verdikjeden fra handelsnæringen på Haugalandet? Muligens noen vil beskylde meg for å skryte på meg høye tall nå. Men en undersøkelse i regi av Byen vår Kopervik i 2019 viste at Kopervik sentrum sammen med Bygnes Handelspark sto for langt over 700 arbeidsplasser og en omsetning på nærmere 650 millioner kroner. Og dette er bare i Kopervik vil du si. Det er en stor næring vi snakker om her. Men det er en sårbar næring. Og etter det siste annus horribilis så står arbeidsgiveren Ivar Jacobsen der, tappert side om side med sine handelskolleger.

Vi bør slutte å snakke ned nå! Jeg ser flere ganger årlig på mine reiser i hele landet at Haugesund sentrum har et utvalg som få andre. Fram med framsnakket! Det på tide å bruke alle de lokale handelstilbudene på Haugalandet om vi vil at de skal være der neste gang man trenger sandaler eller en dunjakke.

Kommentarer til denne saken