SIGNERT: Svaret på spørsmålet til programleder Viggo Valle er denne påsken ingen verdens steder. Selv om læringskurven har vært bratt for de fleste av oss de siste ukene, kan det ikke lenger være noen tvil om hva myndighetenes tiltak handler om: Hold deg unna andre folk. Ikke oppsøk steder der du vet at andre også er tilbøyelige til å være. Stay away.

Men i timen mellom klokken 10 og 11 på morgenkvisten befinner vi oss foran radioapparatet på NRK P1 sammen med Viggo Valle fra Lofoten (er det opp dit vi skal kjøre i sommer i bobil?), og hans legendariske påskelabyrint-program «Kor skal vi reis hen?».

Programmet har holdt det gående siden 1987 og har opp mot 1 million lyttere. Det ligger i programtittelen at det handler om geografikunnskaper, og deltakere fra øst og vest ringer inn og svarer på spørsmål for å komme seg gjennom Viggo Valles labyrint.

Dette er underholdning mens du koker egg. Et lite tips: Ta litt skall fra en løk og legg opp i det kokende vannet, og du vil se at eggene blir påskegule. Alt for den minste moro.

Mange er ivrige til å komme på lufta i påsken, de aller fleste nøyer seg med å høre på mens kaffen nytes slacker-style i morgenkåpe eller i lycrabukse, mens flere av oss er fornøyd med å ha programmet på i bakgrunnen. Bare lyden av «Kor skal vi reis hen?» kan være nok.

Mange er opptatt av geografi, reise ut, bevegelse, impulser og opplevelser i bakgater i Kairo og Oxford Street i London. De siste ukene har vi fått kjenne på hvordan det er å ikke ha denne muligheten.

Jeg tipper jeg hadde min siste utenlandstur for året i februar. Flere restriksjoner vil vare i god tid framover. Det er bare til å bli kjent med seg selv, nabolaget på Sørhaug og det du eventuelt må ha i bokhyllen og i platesamlingen.

Har du ikke lest noe bra eller hatt skikkelig smak fram til nå, så er det ingen grunn til å begynne. Bli ved din lest. Alt eksisterte pre-korona, du fant det bare ikke.

Men på NRK P1 finner folk fram gjennom hele den apokalyptiske angsten vi har foran oss i dagene framover – i hele påsken. Viggo Valles autoritære programlederstil, deltakere som skvetter både når de svarer korrekt og tar feil, T-skjorter i posten til de som kommer gjennom og faller fort fra, og en vinner som kåres på tampen av den stille uken struttende av radiobølge-selvtillit. Og vinneren har vært rundt hele kloden – du verden – snirklet og resonnert seg fram til Viggo Valles små agn og tråder.

Det blir en imaginær reise for oss, et program som gir oss muligheten til å se byer, land og strekninger foran oss, og tenke forbudte tanker om ville togturer, dyre flyreiser og trange bakgater der «ingen har vært før».

Det er mange som også liker å tro at de møter flere «ekte mennesker» i grisgrendte strøk enn på de uforskammet utskjelte turistplassene. Jåleriet kommer vi uansett ikke til å bli kvitt etter dette.

Men kanskje vi finner et inspirerende reisetips under sendingen langfredag, samtidig som vi lukker øynene våre og tenker salig på Jesus Kristus som døde på korset for oss.

Og hans offer skal vi kanskje skjenke en tanke om vi luller oss inn på tanken om at samfunnet kommer tilbake til «normalen» med det første etter påske. Registrerer at mange har et behov for det. Det er først om en tid vi skal ta tak i konsekvensene – det skal bli interessant for flere av oss. Mye ved våre liv vil endre seg. Vi kan ønske hverandre lykke til.

Kor skal vi reis hen? Det er opp til Viggo Valle og hans lille redaksjon å bestemme.