POLITIKK: Etter målinger langt ned på 20-tallet har Ap sakte, men sikkert økt sin oppslutning i høst og vinter og både i VGs januar- og februarmåling nådde partiet 29,7 prosent. I mars har oppslutningen altså falt med 5,4 prosentpoeng til 24,3 prosent.

– Det er vanskelig å komme utenom at den siste tids støy rundt Trond Giske er en viktig hovedårsak til Arbeiderpartiets tilbakegang på vårt partibarometer for VG i mars. Når det blir negativt søkelys på indre uenighet og personer, så reagerer velgerne, sier daglig leder Thore Gard Olaussen i Respons Analyse, som har gjennomført målingen.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng er enig i at all oppmerksomheten rundt Giske den siste tiden har fått velgerne til å reagere.

– Vi har sett gjennom de siste årene at personstrid og negativ oppmerksomhet knyttet til enkeltpolitikere, gjør at vi har fått oss en dupp på meningsmålingene. Det fremstår som tilfelle også når det gjelder denne målingen, sier hun.

Venstre er det andre partiet på målingen som går på en kraftig smell. De faller fra 3,9 til 2,8 prosent.

– Venstre har ligget noe høyere på vår måling, men 2,8 prosent er det laveste vi har målt for Venstre siden januar 2006, sier Olaussen i Respons Analyse.

Men Venstre-leder Trine Skei Grande har likevel trua.

– Jeg vet hva som skal til. Jeg har gjort det før: Jeg har løftet oss fra slike tall tidligere og kommet tilbake i gode valg. Jeg vet hvor mye det krever og hvor stor jobb det er, sier Grande.

Andre hovedtall fra målingen: Høyre går fram fra 22,9 til 24,3 prosent, Frp går fram fra 10,5 til 12,6, Sp går fram fra 12,2 til 14,6, SV går tilbake 0,2 til 7,6, Rødt går fram fra 3,6 til 5, MDG går tilbake 0,5 til 3,3 og KrF ligger uendret på 3,8 prosent.