Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig brann på Stavanger Lufthavn

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere hundre biler antas ødelagt og all flytrafikk på Stavanger lufthavn ble kansellert tirsdag kveld etter storbrannen i et parkeringshus på flyplassen.

SOLA: Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15.30-tiden. Ved 22-tiden har brannvesenet fortsatt ikke meldt om at de har kontroll i det fem etasjer høye parkeringsanlegget, men brannen og røykutviklingen er kraftig redusert de siste timene, opplyser politiet.

Rogaland brann og redning skriver på Twitter klokka 22.11 at de fortsetter med etterslokking utover natten.

Det har ikke kommet meldinger om at mennesker har blitt skadd i brannen.

Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, sier at brannvesenet har drevet en defensiv slokking, siden bygget har fått store skader og det har vært fare for at det skal rase sammen.

Brannrobot avbestilt

Brannmannskapene har i løpet av kvelden fått god slokkeeffekt ved å bruke skumvæske.

De har hatt problemer med å komme til i parkeringsbygget og startet å rive deler av fasaden på bygget. Brannvesenet rekvirerte også to slokkeroboter som skulle fraktes fra Østlandet. Men da brannen avtok, ble etter hvert robotene avbestilt.

– Avbestillingen er en konsekvens av at brannen har roet seg. Nå er det mer etterslokking vi holder på med. Vi vil være på plass utover hele natten, sier Strøm til NTB ved 22.30-tiden.

Verken politi eller brannvesen vil si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men har opplyst at det er snakk om flere titalls biler. Ifølge Stavanger Aftenblad er det snakk om flere hundre biler.

Stans i flytrafikken

Det er i parkeringshus P1 ved «Kiss and fly»-området på flyplassen som sto i flammer. Avinor opplyser til NRK at det er over 3.000 parkeringsplasser i parkeringshuset, som var bortimot fullt da brannen startet.

Det er Apcoa Parking, tidligere Europark, som drifter parkeringshuset.

Tirsdag ettermiddag stanset Avinor flytrafikken på grunn av at brannmannskapene som er ansatt ved flyplassen, bisto i slokkingsarbeidet. Alle flygningene på flyplassen var kansellert tirsdag kveld.

Flytrafikken starter opp igjen onsdag morgen, men det kan ta tid før trafikken går som normalt, opplyser Avinor.

– Vi ber passasjerer om å forholde seg til informasjon på avinor.no og fra sitt flyselskap, skriver de på sine nettsider sent tirsdag kveld.

Flyttet reisende til hotell i Stavanger

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget på Stavanger lufthavn som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Ved 21.30-tiden tirsdag kveld var alle de evakuerte ved Scandic hotell og reisende på flyplassen transportert til Atlantic hotell i Stavanger sentrum for innlosjering og registrering.

Reiseselskapet Kolumbus opplyser til Stavanger Aftenblad at de har fraktet 1.700 passasjerer med buss fra flyplassen.

Krisestab i Sola kommune

Det var ved 15.30-tiden at politiet fikk melding fra en privatperson om at det brant i elbil i parkeringshuset. Det er ikke bekreftet at brannen startet i elbilen.

Sola kommune har satt krisestab i forbindelse med brannen på lufthavnen og har tett dialog med redningsetatene.

Nødetatene har mange ressurser på stedet, blant annet er det mellom 50 og 60 brannmannskaper på stedet. Det er også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

Politiet og brannvesenet har oppfordret beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen.

– Dette er farlig røyk blant annet på grunn av plaststoffer, drivstoff og batterier i bilene som brenner, opplyser Rogaland brann og redning IKS.

De har videre bedt om at folk ikke kjører til og fra flyplassen.

Kommentarer til denne saken