Gå til sidens hovedinnhold

Sunnhordland Kraftlag får bygge Løkjelsvatn kraftverk

Artikkelen er over 3 år gammel

Sunnhordland Kraftlag AS er i statsråd fredag gitt tillatelse til å bygge et nytt kraftverk, samt opprusting og utvidelse av to eksisterende kraftverk i Etnevassdraget.

ETNE: Tillatelse er nå gitt til utbygging av Løkjelsvatn kraftverk, samtidig som Litledalen kraftverk og Hardeland kraftverk oppgraderes og får redusert installasjon.

Løkjelsvatn kraftverk vil årlig produsere om lag 163 gigawattimer (GWh). Hardeland kraftverk vil etter ombyggingen produsere om lag 48 GWh, og Litledalen kraftverk om lag 27 GWh. Utbyggingen vil gi 238 GWh/år, inkludert 20 GWh ny fornybar kraftproduksjon fra Løkjelsvatn kraftverk.

– Regjeringen prioriterer prosjekter som bidrar til mer regulerbar kraft. Dette prosjektet vil gi et tilskudd av regulerbar kraft, samtidig som eksisterende regulerbar produksjon i Etnevassdraget tas vare på og videreføres med akseptable miljøkonsekvenser, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en pressemelding.

Utbyggingen vil benytte magasiner i Etnevassdraget med samme regulering som i dag. Inntaket til det nye Løkjelsvatn kraftverk vil være i Løkjelsvatn, som allerede er regulert i forbindelse med tidligere utbygging.

Det er nå fastsatt krav om økt minstevannføring på 1,5 kubikkmeter i sekundet hele året over en lengre strekning enn tidligere. Det legges til grunn at utbyggingen ikke vil påvirke verneverdiene i vassdraget negativt, samtidig som hensynet til elvas status som nasjonalt laksevassdrag ivaretas, heter det i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken