Siktelsen etter moskéskytingen er utvidet til også å gjelde terrorhandling

Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskeen i Bærum. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster.

Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskeen i Bærum. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet bekrefter at siktelsen mot Philip Manshaus (21) etter moskéskytingen og drapet i Bærum lørdag utvides til å også omfatte en terrorhandling.

DEL

TERROR: Dermed er han nå siktet for drap og terrorhandling, etter først å ha vært siktet for drap og drapsforsøk.

Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, opplyser til NTB at 21-åringen ikke erkjenner straffskyld.

Politiet sier at fengslingsmøtet vil finne sted mandag klokken 13. Påtalemyndigheten begjærer lukkede dører av hensyn til faren for bevisforspillelse, da Manshaus til nå har valgt å ikke avgi forklaring.

Vil trolig ikke gi forklaring

Fries har på forhånd opplyst at Manshaus heller ikke kommer til å forklare seg i retten mandag.

Påtalemyndigheten opplyser at de vil be om fire ukers varetektsfengsling med full isolasjon, medieforbud og brev- og besøksforbud.

Det var like etter klokken 16 lørdag at det ble meldt om skyting i moskeen på Skui i Bærum. 65-åringen Mohamed Rafiq klarte imidlertid å legge Manshaus i bakken, og ingen ble alvorlig skadd. Politiet bekrefter at det ble avfyrt flere skudd, men vil ikke si noe om hvor mange eller hva slags våpen som er brukt.

Han er siktet for drapet på sin 17 år gamle stesøster, som lørdag kveld ble funnet død i boligen de to delte.

Innlegg før angrepet

I forkant av lørdagens hendelse skrev en person i Manshaus' navn et innlegg på et anonymt nettforum der han omtalte Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.

Personen skriver videre at han er blitt utpekt av «sankt Tarrant», trolig med henvisning til Christchurch-terroristen. Innlegget ble avsluttet med «Valhall venter».

Dette vet vi om Philip Manshaus

* Philip Manshaus (21) er født og oppvokst i Bærum kommune og er norsk statsborger.

* Manshaus er siktet for drap og terrorhandling.

* Lørdag like etter klokken 16 gikk han inn i moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum og begynte å skyte. Ingen ble drept i angrepet.

* Samme dag ble hans 17 år gamle stesøster funnet død i boligen på Eiksmarka i Bærum hvor begge bodde. Manshaus er siktet for å ha drept henne.

* Han erkjenner ikke straffskyld og har nektet å forklare seg for politiet.

* Mandag fremstilles han for varetektsfengsling. Påtalemyndigheten har bedt om fire ukers fengsling hvorav to uker i full isolasjon.

* Den mistenkte gjerningsmannen var aktiv på flere nettforumer, og politiet bekrefter at de ble varslet om mannen for en stund siden.

* Siktede har uttrykt høyreekstreme holdninger, uttrykt holdninger i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet.

* Ifølge Nettavisen er Manshaus tidligere ustraffet.

* I et innlegg publisert samme dag som moskéskytingen, skal han ha omtalt Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.

* Han omtalte også 19-åringen som gjennomførte et angrep på en synagoge i California i mai og 21-åringen som nylig drepte 20 mennesker på et kjøpesenter i Texas, som Tarrants disipler. Han antyder videre at han selv ville bli en tredje disippel.

* Innleggene som ble lagt ut lørdag, tyder også på at Manshaus ville sende direkte på nettet mens han begikk ugjerningen i moskeen, men at han ikke fikk det til, ifølge terrorforsker Tore Bjørgo.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken