– De var sårbare kvinner

Vil straffe strengt: Aktor Per Martin Utkilen i Spesialenheten for politisaker krever at politimannen må i fengsel og fradømmes retten til å jobbe i politiet. Foto: John Arne Bauge

Vil straffe strengt: Aktor Per Martin Utkilen i Spesialenheten for politisaker krever at politimannen må i fengsel og fradømmes retten til å jobbe i politiet. Foto: John Arne Bauge

De fire kvinnene som politimannen sendte seksuelle meldinger til, var alle i en svært vanskelig situasjon.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

HAUGESUND: Også den fjerde av kvinnene som er omhandlet i tiltalen mot politimannen, forklarte i retten i går at hun, etter å ha møtt politimannen i hans tjeneste, ble overøst av tekstmeldinger som snart fikk seksuell karakter.

Hun skulle bare forklare seg i forbindelse med at hennes bil var knipset i en fotoboks, men åpnet seg fullstendig for politimannen som kjente til hennes vanskelige kjæresteforhold til en mann i det kriminelle miljøet. Etter at hun gjorde det slutt, fikk hun meldinger fra politimannen med spørsmål blant annet om hun hadde funnet seg ny kjæreste, om han kunne komme på besøk og om hun kunne sende ham et bilde av seg selv i bikini.

– Må fradømmes jobben

Spesialenhetens aktor oppsummerte i sin prosedyre i går at politimannen har kommet i kontakt med alle de fire kvinnene og deres vanskelige situasjoner gjennom jobben; den ene var en kollega, en politistudent, som også kom til han for å få hjelp og støtte i en situasjon hvor hun var i ferd med å stryke for andre gang.

– Hun ga ikke dermed sitt samtykke til å motta krenkende tekstmeldinger, framholdt aktor.

De tre andre kvinnene hadde alle bak seg et problematisk forhold til en ektemann, samboer og kjæreste. De var alle i en sårbar situasjon da politimannen kom i kontakt med dem gjennom jobben.

– Det spiller egentlig ingen rolle om de frivillig eller ufrivillig ble med på den seksuelle kontakten som skjedde. Det er uansett seksuell omgang som politimannen har skaffet seg med utgangspunkt i sin jobb. Dermed har han misbrukt sin stilling, og det er det denne saken dreier seg om, sa Per Martin Utkilen og la ned påstand om at politimannen skal dømmes til ni måneders fengsel og miste sin stilling i politiet, nå og i all framtid.

Ba om full frifinnelse

Politimannens forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, var helt uenig og ba om full frifinnelse.

Han argumenterte med at ingen av kvinnene selv var mistenkt for noe straffbart og dermed på noen måte avhengig av politimannens velvilje. Da var det heller ikke noe nødvendig overmaktsforhold mellom dem som politimannen kunne utnytte. Det som videre skjedde var en naturlig kontakt som utviklet seg mellom to voksne mennesker, mente forsvareren.

– Politimannen har ikke på noe punkt forsømt sin tjenesteplikt, konkluderte han, men fikk replikk fra aktor som påpekte at polititjenestemenn også har plikter i forhold til sin opptreden overfor publikum.

Bistandsadvokat Dag Urrang Simonsen krevde oppreisning etter rettens skjønn opptil 100.000 kroner for kvinnen som først anmeldte mannen. Forholdet til de tre andre kvinnene kom fram under Spesialenhetens etterforskning.

Det faller dom i saken fredag.

Artikkeltags