KØBENHAVN: Mens både politi og kommune er på studietur til Danmark for å lære mer om énprosent-klubber i MC-miljøet, kommer det fram at énprosent-klubben Outlaws har etablert seg på Haugalandet.

Dermed er to énprosent-klubber etablert på Haugalandet. I forbindelse med studieturen i København, snakket h-avis.no med Rigspolitiets nasjonale efterforsknings- og forebyggelsescenter (NEC), Kim Kliver.

Danmark har tretti års erfaring med énprosentklubber. Hells Angels etablerte sitt første chapter i København i 1980.

- Hva kan befolkningen forvente seg, nå som to énprosentklubber er etablert i vårt distrikt?
- Det er meget stor sannsynlighet at det er kriminalitet som springer ut fra disse klubbene, og myndigheten må kontrollere de medlemmene som er involvert, mener Kliver.

Han mener at med to slike klubber i nærheten må "alle" si fra at man ikke vil ha dem der.

- Man må jobbe på tvers - politi, kommune, skattevesen. Pelle glorien av dem. Da står det igjen mennesker som er ganske marginalisert, og på den måten rammer vi deres kriminalitet, sier Kliver.

Gratulerer

H-avis.no skrev også i midten av januar at Outlaws var etablert i byen, men da mente politiet at kun en person var tilknyttet Outlaws. Nå har klubben derimot fått ytterlige fire medlemmer, noe som gjør at de kan kalle seg Prospective chapter.

På Outlaws MC Norway sine hjemmesider gratulerer Johan, president for Norway South, en klubb med tilknytningen:

"Gratulerer til Haugesund med nytt Prospective chapter", står det i gjesteboka. Meldingen er postet for ei drøy uke siden.

Talsmann for Outlaws i Norge, Magnus Karlsson, sier til Haugesunds Avis at dette er en MC-klubb som har eksistert lenge på Haugalandet.

- Og bare fordi de blir med i Outlaws, blir de ikke kriminelle, sier Karlsson.
- Kripos mener at énprosent-klubber som Outlaws driver med kriminalitet. Hva sier du?
- Det er et stempel vi har fått for lenge siden, som vi sliter med fortsatt.
- Hva kan dere gjøre for å bli kvitt stempelet da?
- Vi må bare jobbe videre, vise at politiet tar feil, sier Karlsson.

- Som forventet

Politiinspektør Edgar Mannes ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt mener at Outlaws-etableringen er som forventet.

- Det er beklagelig at vi har fått enda en énprosent-klubb etablert i distriktet. Beklagelig i henhold til den trusselvurderingen som Kripos har gjort i forhold til disse klubbene, sier Mannes til h-avis.no.
- De sier selv at de ikke er kriminelle. Din kommentar?
- Jeg kan ikke si noe om enkeltpersoner som er i disse klubbene, men vi har å gjøre med grupperinger som politiet har internasjonal erfaring med at er sterkt influert av kriminalitet, sier Mannes.

Også Hells Angels er etablert på Haugalandet, etter at Vanguard MC ble offisiell supportklubb 20. november i fjor.