Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for drapet på Linda (44)

Artikkelen er over 7 år gammel

Foreldrene til Linda Løvfald og hennes tre barn får hver sine 200.000 kroner som erstatning etter at 44-åringen ble drept.

KARMØY: Drapet skjedde da Løvfald var i sin eks-manns bolig på Stol i september i fjor. Den 38 år gamle karmøymannen kvalte henne etter en krangel dem imellom.

Haugaland tingrett dømte onsdag mannen til tvungent psykisk helsevern for udåden, som tok mammaen fra barna på 17, 23 og 25 år.

– Dommen er forkynt for min klient, som også har godtatt den. Jeg kommer til å be statsadvokaten om å avslutte saken som følge av dette, slik at han kan starte behandlingen sin snarest mulig, sier mannens forsvarer Erik Lea.

38-åringen har sittet i varetekt siden drapet. Han har også vært til psykiatrisk behandling i denne perioden.

Bistandsadvokat Ellen Sandvold Strømme sier at dommen er som forventet for hennes klienter.

Forlot henne død

Tingretten mener 38-åringens økonomiske evne er så dårlig, og hans framtidsutsikter likeså, at de dømmer ham kun til å betale 20.000 kroner til hver av de etterlatte.

– Dette påvirker ikke totalbeløpet de får, fordi dette blir nå utbetalt fra Kontoret for voldsoffererstatning. Dermed får den avgjørelsen ingen praktisk betydning for mine klienter, sier Strømme.

Bakgrunnen for drapet var at de to begynte å krangle etter frokost mandag 10. september.

Løvfald var sjalu fordi 38-åringen hadde snakket med en kvinne på lørdagskvelden.

Den aggressive stemningen ledet til at hun plukket opp en kniv, som tiltalte fikk vridd fra henne, før han satte seg over henne og tok kvelertak.

Det slapp han ikke før kvinnen var død.

Han forlot deretter huset, dro til Haugesund, overnattet på hotell på Karmøy, før han tok en drosje til Haugesund politistasjon for å fortelle at det lå en død person i huset hans.

De sakkyndige som har undersøkt 38-åringen, mener han kvalifiserer for diagnosen paranoid schizofreni, og at han har vært psykotisk i lang tid forut for drapet – uten å bli fanget opp av helsevesenet.

– Må verne samfunnet

Psykolog Jens Gisselgård mener tiltaltes evnenivå kan sammenliknes med en lettere psykisk utviklingshemming i rettspsykiatrisk forstand.

Mannen har vært under behandling i ett år, og psykiater Johannes Skaar mener 38-åringen kan raskt starte med rusmidler igjen dersom denne ikke fortsetter, og således raskt vil kunne utvikle sykdomssymptomer igjen.

– Etter en samlet vurdering  av forbrytelsens art, tiltaltes atferd, sykdomsutvkling og psykiske funksjonsevne finner retten det er en nærliggende og reell fare for at han vil begå en ny alvorlig forbrytelse som utsetter andres liv eller helse for fare, skriver retten.

Kommentarer til denne saken