Gjorde ett av tidenes største beslag

Politistasjonssjef Jørn Schjelderup.

Politistasjonssjef Jørn Schjelderup. Foto:

Av og
Artikkelen er over 8 år gammel

En mann fra Haugalandet er varetektsfengslet etter at politiet fant det som kan være norgeshistoriens største beslag av bilder og videoer av seksuelle overgrep mot barn.

DEL

HAUGESUND: Mannen erkjente allerede i det første avhøret med politiet at det er han som har lastet ned bildene og videoene til sin datamaskin via en fildelingstjeneste på internett.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS OSS PÅ 52 72 22 22 ELLER SEND EPOST

Politiet har beslaglagt over tusen timer video og flere hundre tusen bilder av til dels grove overgrep mot gutter.

To etterforskere fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har jobbet hos Kripos i Oslo med å gjennomgå materialet siden mannen ble pågrepet 13. oktober da han deltok under Barn er bra-festivalen i Haugesund.

Mannen jobber til daglig som psykolog, og har lang fartstid i arbeid med barn.

Oppdaget i Tyskland

For politiet startet saken i vår, da Kripos ble varslet av Interpol i tyske Wiesbaden.

Interpol driver kontinuerlig overvåkning av fildelingsnettverk som pedofile bruker, og sporet der opp en IP-adresse på Haugalandet.

De varslet Kripos, som igjen varslet politiet i Haugesund.

– Vi undersøkte saken så langt som mulig, før vi ba om en ransakings-ordre fra Haugaland tingrett 1. ok-tober, sier politistasjonssjef Jørn Schjelderup ved Haugesund politistasjon.

Under ransakingen beslagla de datamaskinen som inneholdt det som kan være norgeshistoriens største beslag av bilder og video av seksuelle overgrep mot barn.

Ikke siktet for overgrep

– Vi har nå ingen indikasjoner på at dette er egenprodusert materiale, derfor er han heller ikke siktet for overgrep, sier Schjelderup til Haugesunds Avis.

LES OGSÅ: FORSVAREREN ANKET VARETEKT

Politiet har likevel sterke indikasjoner på at noen av barna i materialet er norske, både ut fra filnavnene og miljøet de befinner seg i. Politiet mener å ha konstatert at mannen har delt filer i minst en femårsperiode.

I fengsel på Østlandet

For øyeblikket sitter mannen fengslet i en annen del av landet. Årsaken til det er at han har hatt en tilknytning til rettssystemet som sakkyndig.

Habilitetshensyn var en delbegrunnelse for at spørsmålet om varetektsfengsling kom opp for Sunnhordland tingrett.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 204a, som omhandler blant annet besittelse og distribusjon av bilder av seksuelle overgrep mot barn.

Han er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll, en periode som går ut 11. november.

– Han har vært veldig samarbeidsvillig i våre avhør, sier Schjelderup.

Resultatet av gjennomgangen av materialet vil avgjøre om politiet vil begjære å få beholde mannen i varetekt.

Artikkeltags