Gå til sidens hovedinnhold

Russer siktet for ulovlig etterretning etter seminar på Stortinget

Artikkelen er over 3 år gammel

En russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar på Stortinget, opplyser PST til NTB.

– Mannen ble pågrepet på Gardermoen fredag kveld og fremstilt for Oslo tingrett lørdag. Der ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll i tråd med vår begjæring, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Hugubakken sier at mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121, som omfatter ulovlig etterretningsvirksomhet.

Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

Seminar på Stortinget

– Jeg kan bekrefte at fengslingen har sammenheng med et seminar på Stortinget, sier Hugubakken til NTB.

Stortingets direktør Marianne Andreassen opplyser til NTB via Stortingets pressevakt Siri Bentserud Wingerei at det har vært en hendelse på Stortinget som PST nå etterforsker.

NTB er kjent med at det torsdag og fredag var et interparlamentarisk seminar på Stortinget som skal ha handlet om digitalisering. Seminaret skal etter det NTB forstår ha hatt 79 deltakere med administrativt ansatte i parlamenter fra totalt 34 land.

Mistenkelig atferd

Verken Hugubakken eller Andreassen ønsker å opplyse om hva som konkret førte til at det ble slått alarm og den russiske mannen ble pågrepet.

– Det jeg kan si om den siden av saken er at han er siktet for straffelovens paragraf 121 om ulovlig etterretningsvirksomhet. Det peker jo i en bestemt retning, sier Hugubakken.

Etter det NTB forstår, er det internt på Stortinget blitt opplyst om at PST ble kontaktet «på grunn av mistenkelig atferd».

– Det er informert internt på Stortinget etter gjeldende retningslinjer, sier Bentserud Wingerei på vegne av stortingsdirektør Andreassen.

Justisdepartementets pressevakt Andreas Bondevik sier til NTB at de henviser alle spørsmål til PST og ikke ønsker å kommentere saken.

– Misforståelse

Mannens forsvarer Hege Kristine Aakre har følgende kommentar til VG :

– Han stiller seg uforstående til siktelsen, og mener det hele skyldes misforståelser.

Kommentarer til denne saken