LITTERATUR: Kritikerprisene for 2018 ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag.

– Romanen er i slekt med Høvrings poesi og hennes øvrige romaner. Trekk fra begge sjangre er rendyrket, og form og innhold løftet til et nytt nivå. Lekenheten, det poetiske, person- og stedsbeskrivelsene går opp i en ny «høvringsk» enhet: Lyset er lysere, mørket mørkere, liv og død krasjer front mot front: Romanens søstre har navn hentet fra gravstøtter, den hvite snøen er forlokkende å kunne dø i, sa Janneken Øverland i talen under tildelingen.

– Komplisert bakgrunnshistorie

Boka handler om søstrene Ella og Martha. Sistnevnte er utskrevet fra et nervesanatorium, og søsteren skal passe på henne.

«Ikke-kronologisk, med filmklipp-teknikk, avdekkes en komplisert bakgrunnshistorie som så flettes inn i nye opplevelser. Født på samme dag, med ett års mellomrom, er søster-forholdet både intimt og antagonistisk. Den grublende, mørke Ella forteller, den lyse, flyktige Martha betraktes. Men er det kanskje seg selv Ella betrakter?», heter det i begrunnelsen.

I kategorien for beste voksenbok var også Trude Marsteins «Så mye hadde jeg», Per Pettersons «Menn i min situasjon» og Gunnar Wærness' «Venn med alle» nominert.

– Minner om musikk

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok gikk til Kaia Dahle Nyhus for «Verden sa ja».

– Årets vinner minner om musikk, faktisk om ett av musikkhistoriens aller mest kjente verk. Det er første gang jeg selv har hørt for meg et helt verk inni meg mens jeg har lest en bok, og det er første gang musikken stemmer – i bilderytme, i tekstrytme, i fargebruk, sa Karen Frøsland Nystøyl i talen.

Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne gikk til Jan Grue for «Jeg lever et liv som ligner deres», mens Gøril Eldøen fikk prisen for beste oversettelse for «Vernon Subutex 1» av Virginie Despentes.

Cathrine Krøger ble tildelt prisen Årets litteraturkritiker for sin innsats som kritiker blant annet i Dagbladet.