HAUGESUND: I et leserinnlegg i Haugesunds Avis, og på sin egen Facebook-side, går Haakon Dueland hardt ut mot nettstedet «Haugalandet» på Facebook. Og spesielt mot Kjell Bua.

Nå har han rapportert Facebook-siden og oppfordrer alle Haugalandets følgere til å avfølge nettstedet.

Mener bildene viser for mye

Dueland mener at Kjell Bua over tid har vist fullstendig mangel på presseetiske vurderinger i publisering av saker og bilder. Den siste publiseringen, som fikk Duelands beger til å renne over, var noen bilder fra en trafikkulykke fredag kveld.

– I teksten vises det til opplysninger fra politiet om at det er store materielle skader, og ukjent om det er skade på person. Bildene viser kjøretøy med store skader. Kjøretøyene er lette å kjenne igjen og nummerskilt er ikke sladdet. Eieren av den ene bilen ble også identifisert i kommentarfeltet, uten at det ble fjernet. Personene som var involvert, var heldigvis ikke skadet.

– Kan du forklare hvorfor du mener dette er et grovt overtramp?

– Dette kunne vært en dødsulykke. Og ut fra bildene som publiseres, kan kjøretøy og nummerskilt ganske enkelt identifisere hvem bileieren er. Jeg kjenner til to tilfeller der pårørende har opplevd kondolanse etter innlegg på sider Bua administrerer. Uten at de visste at noen som sto dem nær hadde omkommet.

Les også

Farlig forsøk på journalistikk

Mange har gitt tilbakemelding

Dueland mener Bua gjennom sitt tidligere engasjement på «Aktuelt Haugalandet Nå» og sitt nåværende nevnte engasjement på nevnte Facebook-side og nettavisen Haugalandavis.no, flere ganger har vist at han ikke tenker på identifikasjon og personvern når han publiserer noe.

– Det er åpenbart mange som tenker som meg. Innlegget mitt er delt mange ganger og jeg får inntrykk av at jeg ikke er alene om å reagere. Flere meldinger i innboksen min underbygger dette.

– Du jobber som fotograf og journalist. Hva ville du ha gjort hvis du kom på dette åstedet?

– Etter det jeg har fått informasjon om, er det én av de involverte i ulykken som har fotografert bildene og lagt det ut på Facebook, og at bildene er hentet derfra, uten samtykke, og lagt ut på Haugalandet. Hva jeg ville gjort? Så lenge skadeomfanget er uavklart, ville jeg før publisering, som prioritet 1, sladdet nummerskilt og eventuelt andre identifiserbare kjennemerker. Jeg ville heller ikke gått så tett på at du kan se hele interiøret og hva som måtte ligge inne i bilen.

– Har du tatt kontakt med Bua og sagt hva du mener?

– Ja, flere ganger har jeg sendt melding. Da jeg nå ga enda klarere beskjed om hva jeg mener, ble jeg stengt ute fra Haugalandet på Facebook. Det er jo tragikomisk og sier vel sitt.

Bua har politianmeldt kritikeren

Kjell Bua har formidlet tekst og bilder i diverse kanaler i flere år. Tidligere for det som ble kalt Aktuelt Haugalandet Nå. I det siste har han operert som redaktør i en nettavis som kalles Haugalandavis.no.

Haugesunds Avis har sendt Duelands leserinnlegg til Kjell Bua, sånn at han kunne forberede seg på avisens spørsmål om tilsvar.

– Jeg har fått med meg Haakon Dueland sitt innlegg. Nå må det skilles mellom nettavisen Haugalandavis.no og Facebook-siden Haugalandet. Nettavisen Haugalandavis.no er det jeg som drifter. Og jeg deler mine innlegg på Facebook-siden Haugalandet, på lik linje som jeg deler nyheter på Marknadsportalen på Facebook. Det er flere administratorer på den Facebook-siden, forteller Bua.

Og fortsetter:

– Den angivelige saken Haakon Dueland referer til, er det ikke jeg som har postet. Utover det har jeg jeg ingen kommentar, utover at Dueland blir politianmeldt for trakassering av meg som person, skriver Bua i en e-post til Haugesunds Avis.

Han legger også ved et skjermbilde som viser at det ikke er han som har postet bildene og teksten av ulykken, som Dueland reagerer sånn på.

På sin åpne Facebook-profil, har Bua lagt ut et bilde som viser at anmeldelsen er levert.

Kjell Bua opplyser onsdag ettermiddag at Facebooksiden Haugalandet er midlertidig tatt bort fra Facebook i påvente av sakens utfall.