Gå til sidens hovedinnhold

Han vant Team Hanne kulturstipend 2015

Møt Leander Håvik, et filmtalent fra Haugesund bosatt i Oslo.

Artikkelen er over 5 år gammel

Den unge filmskaperen Leander Håvik er vinner av Team Hanne kulturstipend 2015. Stipendet er på 100.000 kroner.

HAUGESUND: Håvik er 24 år og kommer fra Haugesund. Han er den første filmskaperen som mottar stipendet, og den første vinneren som ikke har sendt inn sin egen søknad, nominert uten selv å vite om det. Således var det en noe forfjamset, men like fullt takknemlig Håvik som fikk meldingen mandag ettermiddag.

-Det føles ganske uvirkelig å få prisen. Jeg fikk en telefon i går fra Hanne Krogh. Det var litt gøy. Jeg har ikke søkt på kulturstipendet. Det gjorde mor  til en barndomskompis. Veldig hyggelig, forteller Leander Håvik som har kommet hjem til Haugesund på juleferie.

Han jobber for tiden fulltid som frilans i Oslo, der han søker oppdrag i filmbransjen og jobber hardt for å utvikle seg. Det er primært det fotografiske håndverket og lyssetting som opptar ham, men han behersker åpenbart flere sider av filmfaget, deriblant manus og regi (ref. juryens begrunnelse).

Juryen fikk inn 35 søknader og hadde mange verdige kandidater å velge mellom.

Juryens begrunnelse

Leander Håvik har en unik forståelse av sitt medium. Han evner å fange øyeblikk som gir en dypere mening, på film, og han vet hvordan han skal bruke dem til å skape interessante, komplekse fortellinger.

Juryen har særlig bitt seg merke i Håviks eksamensverk, Led oss ikke inn i fristelse (2014), ved Nordland Kunst- og Filmfagskole. En kortfilm der en dystopisk fremtidsvisjon utspiller seg på det mektige norske høyfjellet. Med enkle fortellertekniske grep demonstrerer han her sitt store potensial, både når det gjelder iscenesettelse, narrativ timing og helhetlige tanker.

Den sparsommelige dialogen flyter uanstrengt inn i det ubarmhjertige visuelle landskapet, og det er en subtil presisjon over det Håvik foretar seg, som en sjelden ser hos så unge kunstnere.

Filmen overrasker, den maner til ettertanke og er på alle måter et kunstverk en er glad for å ikke ha gått glipp av.

Juryen gratulerer Leander Håvik med Team Hanne kulturstipend 2015 og ønsker ham lykke til i det videre arbeidet.

Tidligere mottakere:

Martin Grainger, dans

Elsa & Emilie, popmusikk

Rose Elin Austad Nes, fløyte

Kommentarer til denne saken