Har undersøkt fritiden vår

Kulturfolk:  Kultursjefene John Arve Hveding, Eilif Fjon og Ingvar Frøyland,  Marten Økland fra Tysvær og framme KUF-styreleder Hege Østensjø Børgesen.

Kulturfolk: Kultursjefene John Arve Hveding, Eilif Fjon og Ingvar Frøyland, Marten Økland fra Tysvær og framme KUF-styreleder Hege Østensjø Børgesen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Endelig er det kommet tall på bordet om kulturbruken. Vi sliter med å nå fram til mann 46, sier kultursjef i Haugesund, Eilif Fjon.

DEL

HAUGESUND: Mandag fikk Fjon, kultursjef John Arve Hveding i Karmøy og kultursjef Ingvar Frøyland i Tysvær vite resultatet av brukerunder- søkelsen som Kantar TNS står bak. De tre kommunene har bestilt undersøkelsen for å kartlegge kulturinteresse og kulturbruk på Haugalandet.

– Haugesund er regionens «kulturhovedstad», sier undersøkelsen. I alt 878 personer over 15 år er spurt om kulturbruk og hvor de dyrker friluftsinteressen, går i svømmehall, på kafé- og restaurantbesøk, går på konserter, festivaler, bibliotek og andre steder.

Friluft på topp

PRESENTASJON:  Ole Fredrik Ugland fra Kantar TNS i Festiviteten.

PRESENTASJON: Ole Fredrik Ugland fra Kantar TNS i Festiviteten.

Friluftsområder benyttes på tvers av kommunegrenser.

Badeanlegget i Tysværtunet er populært også utenfor Tysvær, mens kinoen i Haugesund er godt besøkt. Haugesunderne foretrekker å gå på på Edda kino, som også har tilgang på publikum fra andre kommuner.

I Karmøy er gamle Skudeneshavn og Nordvegen Historiesenter to tilbud som utmerker seg.

– Å få tall på ting vi har jobbet med er viktig for oss. Vi ser at det er områder der vi er dårlig å informere om. Vi sliter med å nå ut til mann 46 år. Denne undersøkelsen er et viktig grunnlag for jobben med kulturplanen, sier Fjon.

Han ser på kulturtilbudet i regionen under ett. Undersøkelsen viser at det er stor bevegelighet mellom kommunene.

John Arve Hveding er kultursjef i Karmøy, og mener at kommunene må bli bedre til å tydeliggjøre kulturtilbud.

Å få menn ut

– Hvordan kan vi få den som er opptatt av litteratur til å bruke biblioteket? Vi ser at friluftsliv og mosjon scorer mest. Her er ingen store overraskelser, sier John Arve Hveding.

Ingvar Frøyland i Tysvær er glad for Tysværtunets sterke posisjon.

– Vi vet at kvinner er de mest aktive brukerne. Et gledelig resultat er at befolkningen ønsker at kultur har høy prioritet, sier Frøyland.

Styreleder i KUF, Hege Østensjø Børgesen, fikk med seg presentasjonen til Ole Fredrik Ugland i Kantar TNS. Hun har merket seg at mange er ukjente med hva som finnes av tilbud.

– Hvordan skal vi få menn ut på arenaene? Det er en utfordring. Vi ser at alle folk bruker kultur, og Edda kino er i særdeleshet populær, sier hun.

Hvor får folk vite om kulturtilbud? Sosiale medier ligger høyt (seks av ti) i hele regionen. Deretter følger venner og bekjente og Haugesunds Avis på nett og papir, Karmøynytt, Radio 102 og plakater og løpesedler.

Artikkeltags