Litterært mangfold på årets SILK

KRIMKVELD: Det blir mer krim under SILK i november. Bildet er fra krimbokbadet i 2012 med Unni Lindell og Tom Kristensen. I år kommer blant annet Chris Tvedt. Arkivfoto: Grethe Nygaard

KRIMKVELD: Det blir mer krim under SILK i november. Bildet er fra krimbokbadet i 2012 med Unni Lindell og Tom Kristensen. I år kommer blant annet Chris Tvedt. Arkivfoto: Grethe Nygaard

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SILK-festivalen slipper første pulje med forfatternavn. Jan Kjærstad og debutant Synnøve Macody Lund kommer til Skudeneshavn.

DEL

KARMØY: Årets utgave av SILK, Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival går i år 4. til 7. november. Styreleder John Rullestad legger fram de første navnene, og er spesielt glad for at Jan Kjærstad kommer for første gang til festivalen.


– Vi har et bredt program og flere nye navn. Forfattere som ikke har vært hos oss før. Jan Kjærstad har et solid forfatterskap bak seg. Forlaget hans Aschehoug var begeistret da vi inviterte ham, sier Rullestad.

Ny Kjærstad-roman

Kjærstad fikk Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Oppdageren» i 2001. Den var en del av en trilogi og ga grunnlag for TV-serien om Jonas Wergeland, «Erobreren» i 2012. Kåre Conradi hadde hovedrollen i serien som fikk blandet mottakelse. Kjærstads romaner har fått god mottakelse. Han blir regnet som en av Nordens fremste forfattere, mye på grunn av hans nybrottsarbeid innen romankunsten. I september lanseres hans nyeste roman, «Slekters gang».

Skuespiller debuterer

– Vi får besøk av Synnøve Macody Lund fra Stord. Hun debuterer med en roman i høst på Samlaget, «Personar du kanskje kjenner». Hun har vært både foran og bak kameraet, forteller Rullestad.


Macody Lund ble kjent da hun hadde en av de store rollene i «Hodejegerne». Hun medvirket også i TV-serien «Frikjent». Hun har også laget dokumentarfilmer.

Debutromanen tar utgangspunkt i Macody Lunds far som ble slagrammet for 13 år siden. Hun skriver tre ulike stadier i kvinneliv.


– Jeg vil se på hvorfor man hele tiden velger det destruktive, har hun fortalt til Dagens Næringsliv, og at hun har måtte skrive av seg ironien.

En personlighet

Helge Fauskanger er filolog og har tatt klassisk hebraisk og gresk. I hovedoppgaven sammenligner han ulike norske bibeloversettelser.


– Fauskanger er litt av en personlighet. Som krimforfatter han har skrevet en Sherlock Holmes-pastisj, «Skrinet», og en oppfølger der hovedpersonen møter den ti år gamle Vidkun Quisling. Fauskanger er ekspert på det konstruerte språket til J. R. R Tolkien. Jan H. Landro skal ha en samtale med ham, sier Rullestad.

Krimkveld

Første internasjonale navn i år er Izzet Celasin fra Tyrkia. Han kom til Norge som politisk flyktning i 1988 og debuterte med romanen «Svart himmel, svart hav». Nå er han klar med «Krysset en natt elven». Marit Eikemo fra Odda er bokaktuell i høst med romanen «Alt inkludert.


– Som vanlig har vi krimkveld. Chris Tvedt har vært hos oss før, men ikke kona hans Elisabeth Guldbrandsen. De to utgjør et forfatterteam. Andre innslag under krimkvelden er Merete Junker og Jørgen Brekke. Tom Egeland intervjuer, sier Rullestad.


Rett før helgen fikk SILK melding om tildeling fra Stiftelsen Fritt Ord. Festivalen får 75.000 kroner som skal brukes til arrangementer.

Artikkeltags