De 50 største kulturinstitusjonene i Norge gikk med nesten 200 millioner kroner i overskudd i 2020.

Da viruset kom, forsvant inntektene i norsk kulturliv. Men for mange kulturinstitusjoner har det faktisk lønt seg å holde stengt. Det viser en gjennomgang av årsregnskapene til de 50 største mottakerne av statsstøtte, står det i en sak som er et samarbeid mellom Aftenposten , Stavanger Aftenblad , Bergens Tidende og Adresseavisen.

Kulturinstitusjonene fikk beholde statsstøtten, og permitteringer førte til at de til sammen sparte 145 millioner på lønn og pensjoner. Samtidig fikk de 168 millioner kroner i ekstra koronatilskudd.

Til sammen gikk de med 193 millioner kroner i overskudd i 2020.

De tre største kulturinstitusjonene var Den Norske Opera og Ballett som gikk med i underkant av 46 millioner kroner i overskudd, etterfulgt at KODE Kunstmuseer og komponisthjem og Museene i Sør-Trøndelag (MiST) med henholdsvis 21 og 17 millioner i overskudd.

Ifølge Bård Kleppe, som er seniorforsker i Telemarksforskning, er denne situasjonen helt unik.

– For de fleste av dem koster det mer å ha aktivitet enn det de tjener inn fra salg av billetter. Resten dekkes av det faste tilskuddet fra staten. Det kan utgjøre over 2.000 kroner per billett, slik som i Operaen, sier Kleppe.

(©NTB)